VRH poplavnog talasa stigao je u nedelju u Beograd. Nivo Dunava zaustavio se na 7,83 metra, a Save na 7,38. Stručnjaci tvrde da novog porasta neće biti.
      U narednim danima građane će mučiti podzemne vode, a bedemi od džakova na liniji odbrane od 2,5 kilometara još će odolevati. Naročito je opasno što će brz povratak reka u korita pokrenuti klizišta!
     Reke koje su već deset dana nemilosrdno bujale i plavile priobalna naselja zaustavile su se na rekordno visokim nivoima. Ovakvo stanje, tvrde nadležni ponoviće se za sto godina. Prema svim prognozama "smirivanje" vodostaja će potrajati, a sugrađani čije su kuće pokraj nasipa strepeće bar još mesec dana.
     Prava bitka sa "podivljalim" rekama tek predstoji. Štabovi za odbranu, šumari, policajci, vojnici, dobrovoljci - svi su na nogama. Prema rečima Veljka Dimitrijevića, direktora "Srbijavoda", nadležne službe će i dalje motriti 24 časa i nastavljati sa istom jačinom odbranu od poplava, jer je stanje veoma dramatično.
     - Može se desiti da vodostaji porastu za centimetar do pet. U narednih deset dana očekuje se veće prodiranje podzemnih voda u priobalju Save i Dunava, naročito u Zemunu i nižim delovima opština Savski venac i Palilula - kaže Dimitrijević. - Podzemne vode treba ispumpavati uz stručni nadzor da ne bi došlo do oštećenja nasipa i samih zgrada.
     Srđan Jovanović, šef gradskog Štaba za odbranu od poplava, kaže da bi brz povratak reka u korita mogao da izazove klizišta u Vinči, Grockoj, Ritopeku i savskim naseljima.
     - Šetnja obalom Ade ciganlije opasna je po život - naglasio je Srđan Jovanović. - Ukoliko voda probije nasip kod Partizana razliće se za dve, tri sekunde po izletištu. Onda, bežanja nema. Apelujem na građane da ispoštuju zabrane nadležnih službi. Iz Skupštine grada stići će obaveštenje da se sva takmičenja i programi na Adi otkazuju do daljeg.
     Obale ograđene bedemima od džakova, pumpe koje vodu vraćaju u reku, raskvašena naselja, potopljene kuće su slika prestonice. Bedem između Brankovog i Starog mosta u nedelju je popustio. Dvadesetak teretnih vagona na Železničkoj stanici potopila je Sava. Voda se izlila i na Karađorđevu ulicu, došla do ulaza u Železničku i Autobusku stanicu.
     Iz zemunskog Štaba za odbranu od poplava kažu da Dunav još nije stao. Voda je napunila sva dvorišta na obali.
Kula Nebojša opkoljena je vodom. Bulevar vojvode Bojovića zatvoren je za saobraćaj.
     Do četvrtka nivoi Dunava i Save opadaće po dva centimetra dnevno. To je 10 puta sporije nego što su rasli.

     KRITIČNO
ŠEF gradskog Štaba za odbranu od poplava Srđan Jovanović rekao je da je najkritičnije u naselju Ritopek, gde je poplavljeno 100 kuća. Od ukupno 23.000 džakova sa peskom, tamo je poslato 17.000. Prema Jovanovićevim rečima, katastrofa je sprečena i u Velikom selu u opštini Palilula.

NEOZBILJNO
KOD naselja Partizan na Adi ciganliji biće kritično još oko mesec i po dana. Prema rečima Branislava Tomića, šefa čukaričkog štaba, žitelji naselja Partizan su neozbiljni jer su uprkos savetima da napuste naselje, oni i dalje u kućama. Od pre tri dana za stanovnike Partizana obezbeđen je smeštaj u OŠ "Josif Pančić" i savetovana obavezna evakuacija. Međutim, prošlu noć tamo je provelo svega 47 žena i dece. Tomić očekuje da će ih u narednim danima biti sve više.

REKORDI
26 centimetara premašen rekord nivoa vodostaja Dunava u Beogradu
40 centimetara nivo vode u Smederevu viši nego ikad
45 centimetara Dunav nadmašio sebe u Velikom Gradištu
B. G. PETROVIĆ - S. S. ROVČANIN

REPORTERI "NOVOSTI" SA VOJNICIMA U TEŠKOJ I POŽRTVOVANOJ ODBRANI NASIPA
BITKA NA TISI

ŠTA bismo mi bez vojske - govori Todor Bujagić, predsednik Mošorina, dok prati pristajanje vojne barže natovarene džakovima peska. Dodir sa obalom, bolje reći, nasipom, jer reka je obalu pomerila prema oranicama, salašima i kućama mošorinskih domaćina.
U trenu pristajanja ruke momaka u unoformama već grabe vreće. One "lete" prema obali. Ovde se nasip brani sa reke. I to je čudo!
Gore je Titel, dole Žabalj, mi smo sa vojskom na koti 28, reka se penje uz nasip, nemilosrdno se penje. Vojska se odmara samo po nekoliko minuta. Predah u grupama, ne prestaju da brekću barže, smenjuju se dve, svaku prate čamci.
UBI I KOŠAVA
NAJKRITIČNIJI je deo obale Tise. Sto pedeset vojnika novosadskog korpusa: 16. brigada iz Rume, 36. oklopna iz Dubočice, vojnici iz 123. pontonijskog bataljona... Iste one jedinice koje su narodu pritekle u pomoć prošle godine, u Jaši Tomiću ili, u tragediji na Žabaljskom mostu.
Hiljade hektara pod vodom. Od pšenice u ataru, malo će vajde biti. Reka tiha, a nemilosrdna.
- Ceo dan su vojnici na Tisi - kaže Slobodan Ognjenov. - Mi na obali, oni na reci.
A košava udara, šiba preko nepregledne vodene površine, nebo se sedmi put otvara, ubi voda i odozgo i odozdo. Vojnici ne uzmiču.
- Imamo kabanice.
- Ne treba - kaže Marko Srdić iz Oreškovića, kod Bačke Topole.
Uz njega Srđan Bobić iz Bačkog Maglića, Zoran Janković iz Gornjeg Maglića. Ide vreća iz ruke u ruku.
Ova naša vojska prvi je grudobran, uvek bila i ostala - govori Mošorinac Gene Nikolić.
Seća se ovaj domaćin poplave iz 1965. Vojska je i tada bila prva na nasipima. S njom i studenti, đaci, seljaci... Sve je bilo na nogama. Ovo je drugo vreme.
A reke, kao da imaju neki tajni sporazum, da udare zajedno, da se snagom tokova povežu.
- Ljudi su postali daleki jedni drugima - primećuje Miroslav Etinski. - I da nije ove vojske... Pa kad nam neko kaže šta će nam vojska? Kako, šta će? Evo, šta će!
SINOVI, LAVOVI
OPET prokleta kiša, kao iz kabla. Uz vojsku i operativci iz "Voda Vojvodine". Aleksandar Nikolić, tehnički direktor, ne propušta da se zaustavi na svakoj koti. Pita, jesu li vojnici ručali.
- To sada nije važno - kaže Stanimir Kocić iz Kragujevca.
Momak sa Lepenice zna šta su poplave.
Iz Kragujevca je i Srđan Vukojević, premeće 180. vreću preko ruku. S druge strane Gaši Gazmend iz Kosovske Mitrovice i Zoran Nikolić iz Lajkovca.
- Ajte sinovi, ajte lavovi - govori vojnicima kapetan Draško Đuričić iz nikšićkih Đuričića, onih koji su ostavili legendu u Đakovici i Dečanima. Tamo su koreni ove porodice. A, slučaj je hteo da se sretnemo sa ovim čovekom na Tisi. Nedavno smo, pišući o Dečanima, zabeležili: "Đuričići su stara metohijska porodica koja je bila brana kroz vekove otimačima manastirske i crkvene zemlje".
- Svako ispisuje svoju stranicu istorije u sopstvenoj sreći života - govori kapetan Đuričić. - I ovi mladi ljudi... I oni ispisuju svoju stranicu. Da je ja ispisujem, upisao bih: "Junaci sa nasipa".
Smene: prva, druga, treća... Brekću barže. Lica mladića pomodrela na vetru, a znoj probija. Smena ide na presvlačenje, ćuteći. Hladno je da umreš, a vojnici kažu: "Nije hladno".
S druge strane traktor domaćina Mošorina dovozi sendviče i sokove za vojnike.

MAJKA I VOJVODINA
MEĐU vojnicima, braniocima nasipa na Tisi i Amir Alhamo, Sirijac, na odsluženju je u Rumi. On je lekar, kaže da mu je ostalo "sitno" do kraja roka, o težini dežurstva na nasipu kratko odgovara: "Nikakav problem".
- Otkud Sirijac u Vojsci SCG, i otkud u odbrani nasipa?
- Majka je moja Vojvođanka, pa sam želeo da ovde služim vojsku - objašnjava. - I Vojvodina mi je, znači, u neku ruku majka, zato sam tu da pomognem.

NAPAD U UTORAK
NOVI KNEŽEVAC - Direktor kikindskog Vodoprivrednog preduzeća "Gornji Banat" Dragan Felbab potvrdio je juče Tanjugu da će rekordan vodostaj na Tisi od 912 centimetara iz 1970. godine biti premašen.
U poslednja 24 sata nivo Tise porastao je za dva centimetra i kod Novog Kneževca iznosi 890 centimetra.
Zbog drugog velikog talasa koji se iz susedne Mađarske očekuje između utorka i srede, vodostaj Tise dostići će 920 centimetra.
M. MARKOVIĆ

U NEGOTINU UVEDENE VANREDNE MERE ODBRANE OD POPLAVA
DUNAV U DNEVNOJ SOBI

VANREDNE mere odbrane od poplava uvedene i u opštini Negotin. U istočnom delu Radujevca u vodi je već 50 kuća, ambari, garaže, štale. Dunav potopio 500 hektara oranica i plastenika. Tu više nema roda.
     - Sve mi je propalo. Noćas sam izneo nameštaj iz prizemlja. Šta sam stigao da sklonim od mehanizacije, sklonio sam. Plašim se da zaspim noću, da voda ne prodre i u sobu - jada se Dragiša Strejić, čija je kuća prva bila na udaru nabujalog Dunava.
      Kod komšija, Paunovića i Bilanovića ista nesreća. Voda nadomak kućnog praga. Bunar u dvorištu dopola u vodi.
     - Stoku sam sklonio kod rođaka. Nemamo struje, ni pijaće vode - nemoćan je Dragan Paunović.
     Na Kosnom grlu, crpnoj stanici koja Negotin brani od poplave, Dunav se smirio. Samo na trenutak, kažu radnici koji ovde podižu bedeme, jer se poplavni talas tek očekuje.
     - Voda se prelila preko puta između sela Srbovo i Kosnog grla. Podigli smo trup puta, u nasip ugradili 1.800 kubika zemlje i čvrstog materijala, i sad opasnosti nema - kaže Vlasta Radojičić, direktor Vodoprivredno-hidrograđevinskog preduzeća.
S. M. JOVANOVIĆ

ZA 1.000 GODINA
DOTOK vode od 15.500 kubnih metara u sekundi, koji se javlja jednom u sto godina ne ugrožava rad đerdapskih elektrana. Elektrane su, kažu nadležni, projektovane prema hiljadugodišnjim vodama, odnosno dotoku od 21.000 kubika.


DUNAV KOD SMEDEREVA USPORIO RAST
POPLAVA POD KONTROLOM

DUNAV kod Smedereva usporio je rast. Od subote po podne, pa do nedelje ujutru, reka je nadošla samo dva centimetra. Oko podneva vodostaj je dostigao 845 cm.
Uz pomoć teške mehanizacije i anagažovanjem Vojske i radnika javnih komunalnih preduzeća, Vodoprivrede, privatnih građevinskih firmi, smederevskih sportista i dobrovoljaca, uz nasipe od džambo vreća i jutanih džakova s peskom, koji su postavljeni kao prva linija odbrane, podignuti su i zemljani bedemi koji su opasali reku od ušća Jezave, pa sve do šetališta preko puta "Monopola".
Mnogobrojni kamioni, natovareni zemljom, stizali su do nasipa koji rastu iz časa u čas, pa su na nekim mestima prešli visinu od dva metra. Reka je pod kontrolom, branitelje grada sada plaše samo najavljene kiše i neki novi talas sa kojima po pravilu stižu i nevolje.
U međuvremenu, predsednik opštine Smederevo Saša Radosavljević je doneo odluku o uvođenju radne i materijalne obaveze.
I dalje je u prekidu železnički saobraćaj do stanice u Smederevu, a zatvoren je jedan broj saobraćajnica u centru grada.
A. MANIĆ

BEOČIN - SA POPLAVAMA SE BORI OMLADINSKA RADNA BRIGADA
UDARNICI NA RECI


NOVI Sade, Novi Sade, gde su ti brigade? Otišle su, otišle su, nasipe da grade...!
Ovako se u Novom Sadu i okolnim selima pevalo 1965. godine, kada se Dunav izlio iz korita i poplavio grad. Vreme radnih akcija i omladinskih radnih brigada, davno je otišlo u istoriju. Ali, u Beočinu, sremskoj varošici, omladinska radna brigada "Dimitrije Lazarov Raša", jedina u zemlji, prva na odbrambenoj liniji od poplava.
Svi članovi, njih oko 400, uhvatili se u koštac s vodenom bujicom i podivljalim Dunavom. Posla nisu pošteđeni ni najmlađi, ali ni stariji, sa podužim akcijaškim stažom.
Grad i okolna sela moraju da se odbrane od nabujale reke. Radi se danonoćno. Dunav se mora ukrotiti! Rakovac, Čerević, Banoštor...
Desetak najmlađih brigadira, učenika beočinske Osnovne škole "Milenko Grčić", uprkos hladnoći i kiši, vredno puni džakove sa peskom. U jednoj smeni napune ih 200. Do sada više od 2.000.
Četrnaestogodišnji Strahinja Tešić, iako najsitniji među njima, vredno radi. Lopatom tovari pesak u džakove. Kaže da nije teško. Ruke mu pocrvenele od hladnoće.
- Pre podne radimo, a posle idem u školu - s osmehom kaže Strahinja. - Već četiri dana radimo na smenu. Svako zna svoj posao.
LJ. PRERADOVIĆ

JAŠA TOMIĆ - PROŠLA OPASNOST OD IZLIVANJA
TAMIŠ UTIHNUO

NOVI SAD (Tanjug) - Tamiš je kod Jaše Tomića počeo od opada i opasnost od njegovog izlivanja zasad je prošla, izjavio je u nedelju rukovodilac odbrane od poplava u Vojvodini Mirko Galonja.
Ta reka je na ulazu u Srbiju u subotu dostigla najviši nivo od 762 centimetra, dok je u nedelju u osam časova vodostaj bio već za 22 centimetra niži, sa tendencijama daljeg značajnog opadanja što će povoljno uticati na sprovođenje mera odbrane.

"VODE VOJVODINE" SAOPŠTILE
RASTE IZ MAĐARSKE

NA PODRUČJIMA ugroženim od poplava, za koje "odgovaraju" "Vode Vojvodine" najkritičnije je na desnoj i levoj obali Tise, nizvodno od Žabaljskog mosta, saopšteno je u nedelju iz ovog preduzeća.
Iako je, kako se ističe u saopštenju, visina nasipa na ovoj reci najmanje 30 centimetara iznad nivoa vode, radovi na ojačanju nasipa biće nastavljeni i narednih dana, jer iz Mađarske stižu najave da će vodostaj Tise i dalje rasti.
N. S.

VELIKO GRADIŠTE - NIVO DUNAVA STAGNIRA
PODZEMNE NAD GOLUPCEM

MERNA stanica u Velikom Gradištu, koja pokriva vodenu površinu Dunava od ušća Velike Morave do Golupca, pokazivala je u nedelju oko 15 časova da je vodostaj 759 santimetara, što je za santimetar manje nego u subotu. Najvažnije je da se visina ne povećava u odnosu na nezapamćenih 760 santimetara, koliko je bilo u subotu - kaže Vera Mitić, zadužena za odnose sa javnošću u opštini Veliko Gradište.
Talasi reke dostizali su visinu gradskog keja, a poplavljena je Ulica kralja Petra, koja se prostire duž obale. Poplavljeni su podrumi tridesetak kuća u ovoj ulici, kao i dvorišta, ali zaustavljeno je dalje prodiranje vode. Odbrambeni bedemi postavljeni su od keja prema Srebrnom jezeru, dužine oko 1.500 metara. I za sada se dobro "drže", uz stalnu opreznost dežurnih ekipa.
U Golupcu nemaju čime da se sačuvaju od podzemnih voda.
- Golupcu fale pumpe, imamo šest pokvarenih crpnih pumpi, i cisterne koje treba da se poprave. Nedostaje nam ljudstvo, kabanice, čizme... Ispraznili smo sve prodavnice, nemamo više gde da kupimo. Odobreno nam je sedam miliona dinara, ali nemamo gde da kupimo ono što nam treba - jada se opštinski menadžer Živa Lazić.
Podzemne vode koje nadolaze sa svih strana poplavile su podrume nekih stambenih zgrada, ali su ugrožene i zgrada elektrodistribucije, hotel "Golubac", osnovna škola, dečji vrtić...
V. DRAGIĆ

BEZDAN - UKIDAJU SE VANREDNE MERE
PROŠLA STIHIJA

NA glavnoj vodomernoj stanici kod Bezdana Dunav je u nedelju imao nivo od 633 centimetra, što je za 17 centimetara niže nego pre 24 časa, rečeno je Tanjugu u Vodoprivrednom preduzeću "Zapadna Bačka" u Somboru.
Od 9. aprila kada je Dunav kod Bezdana dostigao najviši ovogodišnji nivo od 736 centimetara on je u stalnom padu.
Zbog toga se, kako je najavljeno, za ponedeljak planira ukidanje vanrednih mera odbrane od poplava, uvedenih 4. aprila.
Vanredne mere od poplava uvedene su na levoj obali Dunava od državne granice sa Mađarskom do Bogojeva, u dužini od 61 kilometar.