I manastiri Fruške gore, znani i kao Srpska Sveta gora, ukupno 14 svedoka prošlosti, dobili su ovog proleća studiju o izvodljivosti. A vlada i patina udarile još po jedan pečat na zvonicima, zidovima i freskama, vidljivo je ovog proleća. Izvodljivost je čudna reč. Može li se i fruškogorskim manastirima sačuvati temelj, zaustaviti propadanje?
Na „studiji izvodljivosti - određivanje prioriteta geotehničke preventive i sanacije“ piše da je reč o poverljivom dokumentu koji sadrži inovaciju, ideje, nove tehnologije, metode i informacije.
- Većina manastira je ugrožena vlagom, sleganjem terena i klizištima - govori dr LJubinko Ilić, autor jedinstvenog rešenja zaštite, odnosno ove studije o izvodljivosti. Dr Ilić je patentirao izum geotehničke sanacije. Stručno rečeno, to je neinvenzivni, jonski metod. Prevedeno: nema rušenja zidova, temelja, kopanja.
- Rešenja su vrlo značajna, ne samo za manastire, već i čitavu kulturnu baštinu Srbije - kaže prof. dr Radomir Simić, direktor „Ekounis instituta”.
Manastiri Novo Hopovo, Rakovac, Grgetek, Vrdnik - Ravanica (Gde su kosti cara Lazara) i Petkovica, prvi će biti „tretirani“ novim metodama zaštite. Tek posle njih moći će da se obnavljaju i freske. Zidovi će biti isušeni.
Vladika sremski Vasilije blagoslovio je projekat.
- Problem zaštite od vlage dugo je opterećivao restauratore i investitore - napominje Petar Rajačić, predsednik Srpske akademije inovacionih nauka, koja je nosilac i promoter projekta zaštite fruškogorskih manastira. - Vlaga je uvek pobeđivala tragače za trajnijim rešenjima. Sada je problem rešio član naše Akademije dr LJubinko Ilić.
Na principu jonske izmene razvijen je postupak dugoročnog zaustavljanja vlage u temeljima i zidovima, a istim načinom se saniraju i klizišta i potonuća objekata.
- Projekat su podržali Zavod za intelektualnu svojinu, Sveti sinod SPC i Republički zavod za zaštitu spomenika - navodi Rajačić. - Ovim načinom moguće je zaštititi i druge istorijske spomenike.
Prema rečima dr Ilića, sanacija manastira je i bolja i jeftinija bar 30 odsto od do sada poznatih načina obnove i zaštite. Predsednik Rajačić ističe da je ova investicija prvi praktični potez novoosnovane Srpske akademije inovacionih nauka i da u sebi nosi svojevrsnu simboliku.
Petar Rajačić je, inače, potomak čuvenog srpskog patrijarha Josifa Rajačića, koji je doneo autonomiju Vojvodini i stolovao u Sremskim Karlovcima. Zato je njegov susret sa vladikom sremskim Vasilijem bio posebno zanimljiv i srdačan.
- Svakako da se očekuje podrška srpske države - kaže Rajačić. - Već smo dobili podršku Ministarstva za dijasporu. Situacija je jasna, moramo zadržati nešto naše da bismo opstali. Moj predak, patrijarh Josif je krunisao i bana Jelačića, Hrvata, pomogao mu je u borbi protiv Mađara. Na nama je da se izborimo da vekovi ništa ne mogu našim manastirima.