POGUBLJEN zato što se nije povinovao carevoj odluci. Postao besmrtan jer nije želeo da se odrekne svoje vere u ljubav. Pre više od 15 vekova **ustoličen** kao najveći zaštitnik mladih zaljubljenih parova. Romantična figura katoličkog sveštenika Valentina inspirisala je još stare Rimljane da 14. februar, dan kada je ubijen, proglase praznikom ljubavi, Danom zaljubljenih.
Popularizacija Sv. Valentina u našoj zemlji dokazuje da je fraza **ljubav nema granica** istinita. Ipak, ne treba zaboraviti da pravoslavni vernici istog dana praznuju Sv. Trifuna. Iako ga neki, između ostalog, nazivaju zaštitnikom ljubavi i pesništva, u narodu je Sv. Trifun poznat kao zaštitnik vina i vinogradara.
Kada je imperatoru Klaudiju Drugom, kako kaže legenda, ponestalo vojnika za nova osvajanja, vladar je proglasom zabranio venčanja, verujući da će muškarce privoleti na oružje samo ukoliko ih otrezni od ljubavi prema ženama. Bogobojažljivi sveštenik Valentin usprotivio se carevoj zabrani i nastavio da venčava mladiće i devojke u tajnosti - sve do 14. februara 269. godine, kada je otkriven i pogubljen.
U naše vreme legenda se sve više odvaja od zapadnjačke tradicije i polako postaje univerzalno predanje o veri i ljubavi. Valentinov praznik je dan kada se zaljubljeni obasipaju darovima, poljupcima, porukama i pisamcima... Veruje se da je upravo Valentin poslao prvu ljubavnu poruku tamničarevoj kćeri, kada su ga Klaudijevi vojnici zatvorili.
Poslednjih godina Dan zaljubljenih polako osvaja i naše prostore. Izlozi okićeni srcima probodenim strelama, plišanim igračkama, a na ponekom i ispisana čestitka: **Srećan Dan zaljubljenih**
- Muškarci su najčešće mušterije. Uglavnom kupuju veš, parfeme, razne sitnice sa romantičnim porukama, cveće - objašnjava Maja Gagić, prodavačica. - Dame su te koje očekuju da budu iznenađene, pa se ređe hvataju za novčanike.
Ipak, nije sve u novcu. I neka poznata pesma **Ne možeš kupiti ljubav** bude inspiracija mladim parovima da je ponekad dovoljan nežan dodir, intimna atmosfera i par pogleda da se **proslavi ** zaljubljenost...

STO ZA DVOJE
MNOGOBROJNI klubovi, kafići i restorani na Dan zaljubljenih spremaju tematske večeri.
U hotelu **Interkontinental** zaljubljeni par može ovaj praznik provesti uz romantičnu večeru i prijatne note, po ceni od 3.000 dinara.
U hotelu **Hajat** organizatori spremaju svečanu proslavu, za sve romantičare, u oba restorana i u **Elingtons** klubu. Kako obećavaju, zaljubljeni gosti uživaće u prelepo dekorisanom ambijentu i uz mnogobrojna iznenađenja, koja se spremaju posebno za ovu priliku. Cena ovakvog provoda je 2.250 dinara po osobi.
U beogradskom klubu **Pogon**, na dan Sv. Valentina pevaće Neno Belan, koji posle 12 godina ponovo nastupa pred beogradskom publikom. U **Trezoru**, zaljubljene parove, zabavljaće grupa Hari Mata Hari.

ANKETA NOVOSTI
- DEVOJCI na Dan zaljubljenih pokljanjam najlepši buket cveća, a onda je vodim na romantičnu večeru - kaže Vladimir Rakić (21). - Posle toga sledi lud provod u diskoteci, a na kraju večeri kod kuće **sabiramo utiske**... U suštini, nama je svaki dan Dan zaljubljenih. Radica Jocić (23) će Svetog Valentina provesti u intimnijoj atmosferi.
- Želja mi je da to veče dečko i ja provedemo sami, u romantičnom ambijentu, uz svetlost sveća. Tada ćemo razmeniti poklone. Mislim da je ovaj praznik dobar povod da podsetimo jedno drugo koliko smo zaljubljeni.
Da nisu svi u **romantičnom** transu najbolje dokazuje Nenad Simeunović (24), koji odsečno kaže: **Ma kakav dan zaljubljenih, to je samo još jedan izmišljen način da mi devojka uzme pare.**
Angelina Radulović (25) deli ovo mišljenje: **Nisam pristalica ovog praznika. Smatram da smo, moj muž i ja 365 dana u godini zaljubljeni. Za mene ima veću vrednost spontani ljubavni gest, neko neki **iznuđen** poklon.**