NI ove godine "Novosti" nisu zaboravile najplemenitije. One koji su novinske stupce zaslužili svojom humanošću i nesebičnošću. U tradicionalnoj akciji "Najplemenitiji podvig godine" 52. put žiri je izabrao najbolje među nama i njima ćemo se svi zajedno pokloniti na svečanosti 25. februara u Skupštini grada.

Tada će u publici biti političari, glumci, javne ličnosti... a na bini "obični" ljudi. Najveći i najsmeliji.

Žiri, kojem je po tradiciji predsedavao akademik Matija Bećković, odlučio je - najplemenitija 2014. godine je Suzana Stanković, profesorka iz Vladičinog Hana, majka troje dece. Svojim đacima i svima nama Suzana je održala lekciju kakva se u školi ne uči. A trebalo bi. Njena učenica Milica Stanković (17) bila je teško povređena u saobraćajnoj nesreći. Bila joj je neophodna transplantacija kože. Otac je bio donor, ali to nije bilo dovoljno. Kada joj je bilo najteže, našla joj se profesorka života Suzana Stanković. Samo je porodica znala da se odlučila na ovaj nesebičan korak. Medije je obavestila jedna pacijentkinja sa VMA, gde je transplantacija obavljena.

Spasavanje tuđeg života, Dejan Lazarević, hrabri vatrogasac iz Topole, platio je - sopstvenim. U majskim poplavama podivljala Jasenica zarobila je Ljubišu Uroševića iz sela Gorovič. Bežeći pred bujicom čovek je privremeni spas našao na drvetu. Lazarević nije oklevao. Zagazio je u vodu i dok je dodavao uže Uroševiću naišao je snažni talas koji ga je poklopio. Neustrašivi vatrogasac, pritisnut teškom opremom, nije uspeo da ispliva. Neutešni su ostali supruga Dragana i njihovo dvoje dece. Dejanu je posthumno dodeljena zlatna plaketa za najplemenitiji podvig.

MARIJANA I OTAC ATANASIJE SPECIJALNU plaketu za najplemenitiji podvig godine dobila je Marijana Milosavljević iz Beograda. Ona je sačuvala život svoje koleginice Ivane Janković kojoj je donirala bubreg. Ista počast posthumno je odata najmlađem monahu manastira Hilandar, ocu Atanasiju. On je početkom septembra poginuo pokušavajući da pomogne grčkim vatrogascima, koji su, žureći da ugase požar u blizini skita Svete Trojice, sleteli s puta.

Zlatnu plaketu za dečji podvig žiri je dodelio petnaestogodišnjem Ognjenu Peranoviću. Mladi kajakaš nije ustuknuo pred nepredvidljivim ćudima Morave dok se drama odvijala pred njegovim očima. Mirsad Canović (50) pokušao je da spase sina Damira (18) koji se davio, ali reka je savladala i njega. Ognjen ih je uhvatio i obojicu izvukao iz reke.

Najtežu odluku žiri je imao kada je trebalo da dodeli zlatnu plaketu za kolektivni podvig. U majskim poplavama svoje živote nisu štedeli vatrogasci, vojnici, spasioci, Gorska služba... Odlučeno je, ipak, da ovo veliko priznanje ode u ruke ruskih specijalaca koji su u Obrenovcu izbavili više od 2.000 ljudi, među kojima je bilo 400 dece. Njihovo iskustvo, stečeno u mnogobrojnim sličnim operacijama, bilo je neprocenljivo.

Nismo, ipak, zaboravili ni druge. Specijalnu plaketu dobiće i srpski vatrogasci koji su ove godine više posla imali sa vodom i snegom nego sa vatrom. Borili su se sa olujom, bujicama, kišom... Isto priznanje pripalo je i dobrovoljcima Gorske službe spasavanja, organizacije koja već šest decenija spasava živote u najneverovatnijim uslovima. Ove godine odigrali su jednu od najvažnijih uloga u akcijama u Obrenovcu. Pripadnici 204. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije u nemogućim uslovima spasavali su zavejane u Vojvodini, a helikopteri iznad Feketića neprekidno su leteli dva dana.

Priznanja za humanost dodeljena su i Ognjenu Peranoviću, ruskim spasiocima za pomoć građanima u poplavljenim područjima i posthumno vatrogascu Dejanu Lazareviću iz Topole koji je nastradao spasavajući građane

Posebnu plaketu zaslužio je i Drago Malinović, koji je donirao milion evra za izgradnju škole u Prnjavoru. Na binu će se popeti i Miloš Mitrović, koji je 17. maja spasao viseći most preko Zapadne Morave i Živojin Bolbotinović, koji je priskočio u pomoć Tekijcima na koje su se obrušile bujice, poplave i klizišta. Sa njima će biti i žitelji Velike i Gornje Ilove u RS koji su gradili kuće ugroženim komšijama, Milisav Alimpić koji je životnu ušteđevinu uložio u uređenje seoske ambulante, Milan Jaćović, osnovac koji je zaslužan što je devojčica Nataša Ristović dobila invalidska kolica i Naser Abazi, koji je u Požarevcu pomogao u hvatanju razbojnika.

ŽIRI

PORED predsednika žirija, akademika Matije Bećkovića, svoj glas za izbor najplemenitijih u godini za nama dali su i akademik Dušan Kovačević, zastupnik načelnika VMA pukovnik Zoran Šegrt, košarkaški as Dejan Bodiroga, glumice Rada Đuričin i Tanja Bošković, čuveni vaterpolista Aleksandar Šapić, direktor "Komtrejda" Veselin Jevrosimović, modna kreatorka Verica Rakočević i generalni direktor i glavni i odgovorni urednik kompanije "Novosti" Ratko Dmitrović.