PRIVREDNICI će od 1. januara u regionalnim centrima Privredne komore Srbije - Novom Sadu, Subotici, Zaječaru, Valjevu, Nišu i Kragujevcu - moći da dobiju kompletne informacije i savete o neophodnim standardima za proizvode, procese i sisteme poslovanja na domaćem i stranom tržištu. Portal PKS "CE znak" ocenjen je kao koristan alat za čitav region.

Info-centri u kojima će obučeni pojedinci privrednicima pružati konsultantske usluge o standardima, formirani su u regionalnim privrednim komorama u saradnji sa Institutom za standardizaciju i Ministarstvom privrede, uz podršku GIZ-a. Privrednici će moći ne samo da pretražuju nego i da čitaju i pregledaju kompletne verzije srpskih važećih standarda. Praksa je pokazala da za preduzetnike i predstavnike mikro, malih i srednjih preduzeća, prilikom izvoza ili dogovaranja novog posla, pitanja "da li ste primenili određeni standard", ili "da li ste označili proizvode znakom usaglašenosti", predstavljaju istinsku barijeru.


PROČITAJTE JOŠ:
Juneća šnicla skuplja za trećinu

Odgovor na ovakve nedoumice, kao i kompletne informacije o standardima za poslovanje dostupne u info-centrima u šest gradova u Srbiji, olakšaće poslovanje privrednicima koji su do sada tekstove standarda mogli da preuzmu i dobiju isključivo u Institutu za standardizaciju u Beogradu.

- Važno je istaći i Portal Privredne komore Srbije o CE znaku, tehničkim propisima o usaglašenosti i svim drugim propisima, važnim za određeni proizvod - kaže Dušan Stokić, rukovodilac Službe za životnu sredinu, tehničke propise, kvalitet i društvenu odgovornost PKS.

Na jednom mestu, u dva-tri klika, na sajtu PKS, privrednik dobija informaciju o tehničkim standardima, kao i liste standarda za određeni proizvod, koje su procedure dobijanja određenog znaka i standarda, kojim institucijama treba da se obrati, sa kojim laboratorijama da kontaktira, bilo u zemlji, bilo u inostranstvu.

Korisnik čekiranjem određenog upitnika u vrlo kratkom roku, za desetak minuta, može da proveri i dobije procenu koji se tehnički propisi i standardi odnose na njegov proizvod. Ovo je ušteda vremena i novca, jer portal objedinjuje sve potrebne informacije za pripremu dokumentacije i pribavljanje isprava o usaglašenosti.

Privredna komora Srbije nedavno je dobila i priznanje u okviru Međunarodnog projekta QI (Quality Infrastructure in the Western Balkans 2016-2018) za portal CE znak, koji je ocenjen kao koristan alat i primer dobre prakse za čitav region Zapadnog Balkana i značajna pomoć i podrška za poslovanje MSP sektora.

Na sajtu projekta postavljen je link ka PKS Portalu "CE znak". Predstavnici organizacija i institucija Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova*, Makedonije, Crne Gore i Srbije upućuju se na "Bazu znanja" i onlajn aplikaciju PKS o CE znaku, kao besplatan, koristan alat za proizvođače i izvoznike na tržište EU, koji može da posluži kao model informisanja o tehničkim propisima za sve u regionu, objasnio je Dušan Stokić.

Na portalu "CE znak", u okviru besplatne usluge PKS "Baza znanja", korisnik može da pronađe tekstove i dokumente svake od 24 direktive novog pristupa, tekstove odgovarajućih srpskih pravilnika, spiskove pratećih harmonizovanih standarda, postupke ocenjivanja usaglašenosti za sve grupe proizvoda, kao i kontakte nadležnih institucija, vodiče i sve ostale važne informacije, rekao je Stokić.

Posebna vrednost "Baze znanja" je što sadrži sve potrebne informacije, dokumente, podatke i instrukcije o uslovima i postupcima za dolazak do CE znaka i Srpskog znaka usaglašenosti, radi izvoza i plasmana proizvoda na domaće tržište.


PROČITAJTE JOŠ:
Ikea na proleće počinje gradnju Begradskog trgovačkog centra

"CE ZNAK" ZA BRZU PROVERU

Na istom portalu dostupna je i onlajn apllikacija za CE znak i Srpski znak usaglašenosti koja služi da se brzom i jednostavnom proverom proceni da li određeni proizvod podleže CE označavanju ili označavanju Srpskim znakom usaglašenosti.

Korišćenjem ove aplikacije privrednici mogu značajno uštedeti vreme i novac za pripremu dokumentacije, pribavljanje potrebnih isprava o usaglašenosti, pretragu podataka i informacija o nadležnim institucijama i telima za ocenjivanje usaglašenosti, pronalaženje odgovarajućeg tehničkog propisa.