Član Saveta za politiku demokratizacije i stručanjak za spoljnu politiku EU Tobi Vogel kaže da je formalno priznanje Kosova uvek bio krajnji, ali javno neizrečen cilj Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine.

Puna normalizacija odnosa Beograda i Prištine zahteva puno priznanje”, ocenjuje Vogel za Tanjug vest da je EU promenila stav i da bi od Beograda mogla tražiti priznanje, koju je izaslanik Sjedinjenih američkih država preneo srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću.

On dalje pojašnjava da bi "svaki ishod dijaloga Beograda i Prištine koji podrazumeva ''manje od priznanja'', poslao signal da je nezavisnsot Kosova "uslovljena i nedovršena".

PROČITAJTE JOŠ - Vučić: Traže priznanje Kosova, a ne nude ništa; Bez rešenja za KiM neodrživ ekonomski razvoj

To bi ohrabrilo zemlje članice koje još nisu priznale Kosovo da nastave takav pristup i blokiraju kosovski put u EU i međunarodne organizacije”, navodi Vogel razloge javno neizrečene politike EU.

Tobi Vogel uz to dodaje da ne veruje da se EU politika sada menja i da puno priznanje postaje preduslov pred nastavak dijaloga Beograda i Prištine, jer EU još nema novog šefa diplomatije koji bi takvim odlukama trebalo da se bavi.

PROČITAJTE JOŠ -  Vučić: Kompromisno rešenje; Grenel: Obe strane da sarađuju (VIDEO)

Uz to takav preduslov bi ubio pregovore pre nego što bi i bili nastavljeni, tako da to nema nikakvog smisla”, ocenjuje Vogel.

Treći razlog zbog čega misli da EU nije uslovila dijalog Begrada i Prištine punim priznanjem nezavisnosti Kosova Tobi Vogel vidi u činjenici da na takvo uslovaljanje ne bi pristalo pet zemlja članica EU koje same nisu priznale nezavisno Kosovo.