KAO jedan od uslova za članstvo u Evropskoj uniji, Beograd je na početku imao pravno obavezujući sporazum sa Prištinom, ali više nismo sigurni šta to podrazumeva: da li međusobno neometanje pri ulasku u određene organizacije ili nešto drugo, pošto pojedine članice EU, kao i SAD, traže od Srbije priznavanje Kosova, a što nije bio uslov na početku pregovora, u okviru poglavlja 35.

Ovo je u četvrtak u Pragu, posle Samita Višegradske grupe u proširenom formatu, izjavio predsednik Aleksandar Vučić. On je rekao i da bi EU trebalo da kaže Srbiji da li može da postane članica 2025. godine ukoliko ispuni sve uslove ili - ne.

- Ljudi, da znamo, možemo li mi da računamo da ćemo, ako ispunimo to što nam kažete, postati članica EU 2025. godine ili ne možemo. Tako ste nam rekli pre dve godine. Samo nam kažite, da znamo, da računamo kakva nam je budućnost, jer ne možete da pravite računice za godinu dana unapred. Zemlje se vode na drugačiji način, morate da imate dugoročnije i ozbiljnije planove - rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji sa predsednicima članica Višegradske grupe - Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske, i predsednika Slovenije.

On je naglasio da Srbija ne traži milostinju, već poštovanje, kao i da naša zemlja u EU ne bi bila najsiromašnija država.

- Da smo dobili novac, kao neke druge države, da smo dobili 10 milijardi evra ili više podrške, bili bismo na značajno većem nivou. Nadamo se velikoj pomoći Višegradske grupe (V4). Onako kako ste vi nekada gledali u mnoge zapadne zemlje, tako mi danas gledamo u V4 i uspehe koje ste postigli. Molimo vas da budete zastupnici Srbije u Briselu - rekao je Vučić, istakavši da za Srbiju mnogo znači što ju je češki predsednik Miloš Zeman pozvao da učestvuje na sastanku, jer je ona tu jedina koja nije član EU.


Vučić je naveo i da je sa kolegama govorio o svim problemima sa kojima se suočavamo i da nije "izbegavao odgovore na pitanja o ruskom uticaju u Srbiji, vladavini prava..." Kako je saopštio domaćin skupa, Zeman, lideri članica Višegradske grupe i Slovenije, preneli su srpskom kolegi da jednoglasno podržavaju pristupanje Srbije EU, kao i da su spremni da po tom pitanju Beogradu pruže maksimalnu pomoć.

Predsednik Mađarske Janoš Ader naglasio je da je zadatak nove Evropske komisije da, ako zemlje kandidati ispune sve uslove, eliminišu gubitak poverenja do kojeg je došlo u prošlosti zbog odlaganja članstva i da odmah realizuju politiku proširenja na te države:

- Svih pet predsednika iz zemalja članica EU, uključujući "gostujuću" Sloveniju, na ovom sastanku još jednom se izjasnilo da podržava pristupanje Srbije EU. To nije nikakva nova vest, ali sada smo razgovarali o tome da se naš stav neće menjati ni ubuduće. Proširenje na Srbiju, kao i na druge zemlje regiona je važno, jer bezbednost Evrope zavisi od stabilnosti na Balkanu.

PROČITAJTE JOŠ: Vučić: Srbija će ostati vojno neutralna; Zeman: Tzv. Kosovo predvode ratni zločinci, razgovaraćemo o mogućnosti povlačenja priznanja


Vrata EU, prema predsedniku Poljske Andžeju Dudi, treba da budu otvorena za zemlje koje nisu članice, ali, smatra on, mora da bude i jasnih kriterijuma, rokova i uslova jer bez njih ne može da bude poverenja. I predsednica Slovačke Zuzana Čaputova potvrdila je podršku svoje zemlje Srbiji na putu evrointegracija.


ZEMAN: POKUŠAĆU DA UBEDIM KOLEGE

ČLANOVIMA Višegradske grupe predsednik Vučić preneo je da je kompromisno rešenje za KiM jedini mogući put za budućnost celog Zapadnog Balkana, ali, kako je istakao na konferenciji za medije, on ne može da se meša u unutrašnje stvari bilo koje zemlje, pa ni u odluku o eventualnoj promeni stava po pitanju statusa tzv. Kosova.

Predsednik Češke Zeman nadovezao se na te reči:

- Rekao sam da ću na prvom sastanku sa predstavnicima vlasti Češke, koji se bave ustavnim pitanjima, izneti predlog o povlačenju priznanja Kosova. Mi smo demokratska zemlja, mogu biti nadglasan, ali o poništavanju priznavanja pokušaću da ubedim svoje kolege. Voleo bih da i drugi imaju slično mišljenje.


OTKRIVENO OBELEŽJE U LOVIŠTU

VUČIĆ je u Češkoj prisustvovao i ceremoniji otkrivanja spomen-kamena posvećenog Samitu Višegradske grupe, na predsedničkom vidikovcu u lovištu Lani. On se tom prilikom slikao i sa dvojicom lovočuvara u specijalnim uniformama. Vučić je prethodno u zamku porazgovarao i sa češkim predsednikom Milošom Zemanom.