Nadam se da će Angela Merkel uvažiti stavove i argumente Srbije u vezi sa rešavanjem pitanja Kosova i Metohije, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, povodom predstojećeg sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa nemačkom kancelarkom, danas u Njujorku.

Brnabić je rekla da očekuje da se nastave ozbiljni razgovori i da se razgovara o konkretnim temama koje se tiču, ne samo Srbije, već Zapadnog Balkana, ističući da Vučić i Merkel imaju iskren i otvoren odnos.

"Što se tiče konkretnih pomaka, oni će zavisiti od izbora na KiM 6. oktobra, odnosno ko će biti vlast u privremenim prištinskim institucijama, da li će skupljati političke poene ili će biti ozbiljni i spremni za saradnju i regionalnu stabilnost", rekla je ona, dgovarajući na pitanja novinara u Privrednoj komori Srbije.

Upitana o Briselskom sporazumu, Brnabić je istakla da je Srbija kredibilan partner, a da Priština nije ispunila deo obaveza koje se nalaze u njemu.

BRNABIĆ: MALI JE BRZ I EFIKASAN MINISTAR

Premijerka Ana Brnabić izjavila je, povodom zahteva grupe studenata koji blokiraju rektorat, da ne očekuje da ministar finansija Siniša Mali podnese ostavku i da ne dovodi u pitanje njegov ostanak u vladi, jer je brz i efikasan i ima sluha za mere koje olakšavaju poslovanje i jačanje ekonomskog rasta.

Siniša Mali je moj predlog za ministra. Sve posledice te odluke snosim ja. Ja sam kriva što je on u vladi, a istovremeno i zaslužna. Bez Siniše Malog ne bi bilo smanjenja poreza na zarade i drugih dobrih odluka i mera. Mali je brz i efikasan i ima sluha za mere koje olakšavaju poslovanje i jačanje ekonomskog rasta”, rekla je Brnabić novinarima.

Premijerka je navela da grupa studenata, koja i ne krije da je politički angažovana, neće biti zadovoljna dok se ne nađe komisija da odluči onako kako oni misle da treba.

Ističući da ne želi da se meša u autonomiju Univerziteta u Beogradu, Brnabić je kazala da je kao građanka primetila kontradiktorne izjave rektorke Ivanke Popović, koja se sada svrstala na stranu onih koji blokiraju i dala političku izjavu, kao i da ne zna zbog čega se to dogodilo.

Ja se nadam da će se u jednom trenutku završiti pregovori, crvena linija je pređena, a sve što se tiče zahteva koji se odnose na Vladu Srbije, ja sam na raspolaganju 24 časa i dođite da mi uručite sve te zahteve”, poručila je predsednica vlade.

Brnabić je podsetila i da je rektorka govorila o “dve grupe ljudi” koji su došli na Univerzitet, da joj sve “miriše na politiku”, kao i da 15 aktivista drže kao taoce 100.000 studenata i da će biti posledica ako potraje, a danas govori o tome da su njih 15 danas legitimni sagovornici.

PROČITAJTE JOŠ: Brnabić primila u oproštajnu posetu Kajla Skota

Premijerka je poručila da je trenutna situacija sramota za beogradski Univerzitet, navodeći da se ne zna ko u ovom trenutku vodi tu obrazovnu instituciju, da li rektorka, kolegijum ili grupa studenata, odnosno političkih aktivista koja za taoce drži 100.000 studenata.

Brnabić je primetila da su se zahtevi tih studenata, koje inače posećuju politički akteri, menjali i da se više i ne zna šta su njihovi zahtevi.

Takođe, navela je da su, za razliku od rektorke, prethodnih dana u zgradu Rektorata mogli da ulaze Marinika Tepić, Zoran Lutovac...

Podsetila je takođe da rektorka nije mogla da ustvrdi ko je bio na Univerzitetu, jer nije bilo stranačkih obeležja, a da je posle toga rekla da su došli aktivisti SNS i upitala zašto se takve stvari dešavaju i pod kakvim pritiskom.

Upitala je koliko je etičkih i stručnih komisija potrebno da bi “politička grupa koja vrši pritisak dobila pravdu za koju oni misle da je prava”.

BRNABIĆ: KONTRADIKTORNE IZJAVE REKTORKE

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas, povodom grupe studenata koji blokiraju Rektorat, da ne želi da se meša u autonomiju Univerziteta u Beogradu, a da je kao građanka primetila kontradiktorne izjave rektorke Ivanke Popović, koja se, navodi, sada svrstala na stranu onih koji blokiraju i dala političku izjavu, ali da ne zna zbog čega se to dogodilo.

Brnabić je novinarima rekla da grupa studenata ne krije da je politički angažovana i podsetila da je rektorka prvo govorila o "dve grupe ljudi" koji su došli na Univerzitet, da joj sve "miriše na politiku", kao i da 15 aktivista drže kao taoce 100.000 studenata i da će biti posledica ako potraje, a danas govori o tome da su njih 15 legitimni sagovornici.

Podsetila je i da rektorka nije mogla da ustvrdi ko je bio na Univerzitetu, jer nije bilo stranačkih obeležja, a da je posle toga rekla da su došli aktivisti SNS, i upitala zašto se takve stvari dešavaju i pod kakvim pritiskom.

Brnabić je navela je i da su, za razliku od rektorke, prethodnih dana u zgradu Rektorata mogli da ulaze Marinika Tepić, Zoran Lutovac...

Premijerka je poručila da je trenutna situacija sramota za beogradski Univerzitet, navodeći da se ne zna ko u ovom trenutku vodi tu obrazovnu instituciju, da li rektorka, kolegijum ili grupa studenata, odnosno političkih aktivista, koja za taoce drži 100.000 studenata.

Brnabić je primetila da su se zahtevi tih studenata, koje inače posećuju politički akteri, menjali i da se više i ne zna šta su njihovi zahtevi.