Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji će od danas do 28. septembra boraviti u Njujorku kao član srpske delegacije koja će učestvovati na generalnoj debati 74. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, učestvovaće na više događaja koji će okupiti brojne svetske lidere poput Samita o klimatskim promenama koji organizuje generalni sekretar UN.


Šef srpske diplomatije će tokom boravka u Njujorku učestvovati i na ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja u organizaciji Venecuele, kao i na sastanku na visokom nivou na temu „Globalni poziv za zaštitu verskih sloboda“ čiji će domaćin biti predsednik SAD Donald Tramp, sa ciljem predstavljanja stavova Srbije u vezi sa ključnim pitanjima od međunarodnog značaja, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.


Na marginama generalne debate biće održan niz pratećih događaja i sastanaka regionalnih inicijativa na kojima je takođe predviđeno učešće ministra Dačića, od kojih su najznačajniji ministarski sastanci Centralno-evropske inicijative, Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju, Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, kao i sastanak koji priređuje visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini za lidere sa Zapadnog Balkana.


Pročitajte još: Dačić: Zahtev Palmera i Zapada neprincipijelan


Učešće na generalnoj debati i nizu drugih pratećih skupova u Ujedinjenim nacijama biće prilika za realizaciju brojnih bilateralnih susreta šefa srpske diplomatije sa visokim zvaničnicima država članica UN-a, koji će biti iskorišćeni za unapređenje sveukupnih bilateralnih odnosa i promociju naših ključnih spoljnopolitičkih interesa, posebno u kontekstu pitanja KiM, napominje se u saopštenju.


Planirani su i susreti sa zvaničnicima i predstavnicima Ujedinjenih nacija, kao prilika da se još jednom istakne značaj koji Srbija pridaje ovoj najvećoj svetskoj međunarodnoj organizaciji, posebno kada je reč o zaštiti našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta, napominje se u saopštenju.