Član CIK iz Srpske liste Stevan Veselinović danas je napustio sednicu tog tela zbog administrativnog uputstva da se identifikacija na biračkom mestu vrši isključivo s kosovskim dokumentima, istakavši da time Priština krši sopstvene zakone i izborna pravila koja je CIK dužan da sprovodi.

Veselinović kaže da je to nezakonita odluka CIK-a i direktno uperena protiv srpskog naroda na Kosovu i ima za cilj da onemogući što većem broju Srba sa pravom glasa da glasaju i biraju svoje predstavnike.

Kaže da je tako bilo na svim prethodnim izborima i da je sada je neko odlučio da donese drugačiju odluku.


PROČITAJTE JOŠ: Predsednik Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore podržao Srpsku listu

Prema njegovim rečima, ovom odlukom CIK je direktno onemogućio da se vanredni izbori sprovedu u skladu sa zakonom i u fer atmosferi.

Dodao je da je napustio sednicu CIK-a jer nije želeo više da učestvuje u njenom radu jer bi ta institucija trebalo da bude nezavisna, a očigledno to nije, prenosi Kosovo on-lajn.

S druge strane, predsednica CIK Valjdete Daka kaže da se građani na dan glasanja mogu identifikovati svim važećim dokumentima "Republike Kosovo".

Prema njenim njenim rečima, treba voditi računa o osobama čija se imena i dalje nalaze u dokumentima UNMIK-a kojima se onda može manipulisati.


PROČITAJTE I: Marko Đurić: Privatna politika nije za KiM

CIK POTVRDILA 21 POLITIČKI SUBJEKT ZA IZBORE

Centralna izborna komisija (CIK) je na današnjem sastanku potvrdila 21. politički subjekt sa ukupno 685 kandidata u trci za poslanike na prevremenim parlamentarnim izborima 6. oktobra na KiM.

Ukupno je sertifikovano 18 političkih partija, 2 koalicije i jedan nezavisni kandidat, prenosi RTK2.

Sve političke partije i na prevremenim izborima, poštuju rodnu kvotu. Političke stranke su imale rok da do ponoći u petak predaju liste kandidata za poslanike Centralnoj izbornoj komisiji.