NEŠTO dati, a nešto dobiti - formula je koja bi, prema rečima američkog senatora Rona Džonsona, mogla da dovede do rezultata prilikom postizanja sporazuma između Beograda i Prištine. Time, kako je Amerikanac rekao u petak posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, verovatno neće svi biti jednako zadovoljni, ali kad dogovor bude postignut, "potencijal i benefit obeju nacija biće mnogo bolji".

Džonson i njegov kolega iz redova demokrata Kris Marfi stigli su na Andrićev venac posle posete Prištini i sa šefom naše države razgovarali o mogućnosti nastavka dijaloga, kao i o odnosima Srbije i SAD.
Pročitajte još - Vučić se sastao sa američkim senatorima Marfijem i Džonsonom

- Amerika je prijatelj srpskog naroda i mi želimo da podržimo dijalog. Neslaganja između Srbije i Kosova moraju da budu rešena da bi obe nacije išle napred - rekao je Džonson, ističući da Vašington želi još dublju ekonomsku i političku saradnju s našom državom.

Na pitanje novinara da li je razgraničenje i dalje opcija koja je na snazi u SAD, senatori nisu dali direktan odgovor, a Džonson je podsetio da je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton bio jasan kada je rekao da se Srbiji i Kosovu ostavlja prostor da dođu do dogovora, a da će Amerika na kraju procesa podržati sporazum koji treba da bude na korist obeju nacija.


Američki predstavnici poručili su da ne treba govoriti o pritiscima SAD na Srbiju, već pre o podsticaju ili podršci. Iako je, posle sastanka u Prištini sa Džonsonom i Marfijem pre dva dana, Hašim Tači saopštio da će se podrška SAD Kosovu nastaviti u procesu dijaloga sa Srbijom "koji će se završiti priznanjem Kosova od strane Srbije" i članstvom Kosova u NATO, EU i UN, senatori se u obraćanju medijima u Beogradu nisu doticali teme priznavanja.Foto: N. Fifić

- Nadamo se da će posle izbora na Kosovu i oni učiniti korake kako bi se ponovo uspostavili pregovori sa Beogradom. Za rešenje kosovskog pitanja potreban je veliki kompromis i ono može biti rešeno samo uz žrtvovanje obeju strana - rekao je Marfi.

Naveo je i da se nadaju da će Srbija nastaviti put ka EU i približiti se mnogim američkim političkim i ekonomskim saveznicima u Evropi. Marfi je rekao i da se nada da će ova poseta uticati na predsednika Donalda Trampa i na kolege iz Kongresa da dođu u Srbiju i uvere se u njen napredak:

- Amerika može da unapredi investicije u Srbiju, ali i mi u SAD treba da imamo više srpske robe. Najbolji način da unapredimo naše ekonomsko partnerstvo je da budemo sigurni u nastavak puta Srbije ka EU, a glavno sredstvo za to je dijalog.Foto: N. Fifić

Predsednik Vučić je preneo senatorima da Beograd očekuje ukidanje taksa i da želi postizanje kompromisa, što znači da to ne može da bude ispunjenje ciljeva jedne strane, tako da srpska strana ne dobije ništa:

- Naša pozicija nije nimalo laka, Albanci samo očekuju da dobiju potvrdu onoga što misle da su već dobili, i neće da pristanu ni na šta manje, jer ne žele da priznaju da im nikada neće biti konsolidovana država bez Srbije. Naravno da će se najveći pritisak vršiti na Srbiju, i nisu tu u pitanju samo SAD, nego i EU i drugi. Srbija može da razgovara o svemu samo ako dođe do kompromisnog rešenja, a ako nema kompromisnog rešenja, mi ne možemo da priznamo nezavisnost Kosova.

Vučić je naveo da je ovo deveti put da je razgovarao sa Džonsonom, koji je "prijateljski nastrojen":

- Ali, mislite li da je moguće da ja Americi promenim stav za pet minuta ili oni meni? Naše je da izvučemo najviše što možemo. Popravljanje odnosa između Srba i Albanaca i uspostavljanje trajnog mira bili bi od ogromne koristi za obe strane, kao i za sve narode koji žive u regionu.


POZNATI KAO KRITIČARI KREMLjA

SENATOR Ron Džonson, republikanac, predsedavajući je Komiteta za unutrašnju bezbednost i vladina pitanja i Pododbora za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju. U Senatu je od 2011. godine, a pre toga je u Viskonsinu vodio posao proizvodnje plastičnih folija.

Tokom 2018, u Beogradu je bio dva puta. Prošle jeseni je poručio da su Tramp i aktuelna administracija zainteresovani da se reši pitanje Kosova. Naveo je tada i da su SAD otvorene za teritorijalne korekcije. Pre nekoliko nedelja ruska vlada je odbacila njegov, kao i Marfijev zahtev za vizu koja im je bila potrebna da bi posetili Rusiju u sklopu kongresne delegacije. Ruska ambasada u Vašingtonu Džonsona je nazvala rusofobičnim.

Marfi je iz Konektikata i u Kongresu je bio od 2007. godine, a senator je od 2013. Posle posete našem regionu 2014. godine izjavio je da je još više zabrinut zbog povećanja ruskog uticaja na Balkanu.
SEĆANjE NA SPASAVANjE PILOTA

VUČIĆ je zahvalio Džonsonu što je preneo njegov poziv američkom predsedniku Donaldu Trampu da poseti Srbiju i naveo da su senatori ukazali na to koliko su zadovoljni srpskom ekonomijom i koliko bi želeli da se izmene neke stvari u oblasti vladavine prava. Kako je najavio, za nekoliko dana zajednički će se obeležiti 75-godišnjica operacije "Halijard" u Drugom svetskom ratu, tokom koje je iz Pranjana kod Gornjeg Milanovca evakuisano oko 500 savezničkih pilota, mahom iz SAD.