SRPSKA lista predala je u petak Centralnoj izbornoj komisiji kandidaturu za učešće na vanrednim parlamentarnim izborima koji će se na Kosovu i Metohiji održati 6. oktobra.

Na spisku kandidata za kosovski parlament nalazi se sedamnaest ljudi, a odluka o ulasku u trku za nove mandate doneta je posle konsultacija sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem.

- Srpska lista će nastaviti da se bori za bolji položaj i opstanak srpskog naroda na KiM i očuvanje vitalnih interesa. Upravo zato ćemo kroz institucije nastojati da poboljšamo položaj Srba kojima su uskraćena gotovo sva ljudska prava - kazao je za "Novosti" Goran Rakić.Pročitajte još:G.I. SDP: Preko potrebno jedinstvo

Srpska lista izlazi na izbore pojačana Građanaskom inicijativom SDP, koja je, prema rečima Ksenije Božović, odlučila da postane deo ovog tima.


Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je za TV Pink da se Božovićeva našla na "meti tajkunskih medija i dela opozicije, jer se opredelila da bude uz svoju državu".

- Pred Albancima i strancima nemamo prava da se delimo. Samo zato što se Ksenija usudila da bude sa svojom državom žele da joj uzmu politički skalp i ušićare na najosetljivijoj političkoj temi.

On je dodao da je Božovićeva pet puta saslušavana u vezi sa slučajem ubistva Ivanovića, a da su pozivi postali učestaliji kada je bilo jasno da će stati uz jedinstvenu državnu politiku.

Inače, vanredni izbori na KiM raspisani su jer je Ramuš Haradinaj podneo ostavku na mestu premijera zbog poziva na saslušanje pred Specijalizovanim sudom za zločine OVK.
- Srpska lista je donela odluku da danas u 13.30 časova preda listu kandidata za vanredne parlamentarne izbore na Kosovu i Metohiji-navodi se u saopštenju i dodaje da će se nakon prijave u Centralnoj izbornoj komisiji novinarima obratiti predsednik Srpske liste Goran Rakić.