Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas u Budimpešti srpsku školu „Nilola Tesla“ i najavio podršku države, a decu pozvao da vole svoju otadžbinu.

Vučića su na ulazu škole dočekali direktor Jovanka Lastić, predsednica samouprave Srba u Mađarskoj Vera Pejić Sutor, te poslanik u mađarskom parlamentu srpskog porekla, Ljubomir Aleksov.

Ispred ulaza u školu predsednika su dočekala deca u tradicionalnoj nošnji, sa hlebom i solju.

„Uradićemo sve da se ovde iznedre novi Tesla, novi Milanković... Mnoge pametne glave je dao srpski narod“, kazao je Vučić u razgovoru sa učenicima, govoreći o svim znamenitim Srbima, uključujući one koji su živeli i radili izvan Srbije.

On je rekao da zna da ovu školu pohađaju deca i iz Srbije i celog regiona.

„Molim vas da učite, da budete vredni jer znanje je jedino što niko ne može da vam oduzme“, kazao je on dodajući da ljubav prema srpskom narodu i otadžbini imaju, i zahvalio se roditeljima koji su to u njih usadili.

Upravi škole je poručio da ambasadoru Srbije u Budimpešti jave svaki problem i zahteve.

Zahvalio se i mađarskom premijeru Viktoru Orbanu na svemu što je učinio da đaci imaju bolje uslove.

Istakao je da je Srbija spremna da uloži mnogo više novca, nego sto je ranije činila.

Predsedniku su potom deca postavljala pitanja, a Marko Štulić je zamolio da drzava Srbija pomogne u udžebnicima i rečnicima.

„Iz svoje lične biblioteke pokloniću vam 200 svojih knjiga. Za udžbenike, koliko god bude potrebno Srbija će obezbediti“, rekao je Vučić. Na molbu direktorke da država pomogne u kupovini susedne zgrade, kako bi se škola proširila Vučić je rekao da će država to učiniti, iako ta zgrada nije jeftina.

„Napravili smo prelepu srpsku kuću u Podgorici. Pravićemo je i u Zagrebu, a želimo da imamo nešto što je još mnogo lepše od takvih kuća, a to su srpske obrazovne ustanove“, kazao je on.Jedna učenica pitala je da li je moguće da matica organizuje predmetna takmičenja za učenike i decu iz ovog regiona, na šta je Vučić odgovorio da se ne razume u to, ali da će nadležnom ministru preneti i da ne vidi nijedan problem i razlog da učenici iz Budimpešte ne dobiju pozivna pisma za takmicenja u Srbiji.

„Mi nas vas računamo, samo vi računajte na našu Srbiju. Imajte tolliko energije i borite se za svoje proodice, ali nikada ne zaboravite Srbiju i borite se i za nju“, poručio je on.

Predsedniku je na poklon uručena umetnička slika sa likom Vuka Karadzića, autorke Ane Rebović.
PREDSEDNIK NASTAVIO POSETU MAĐARSKOJ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je dvodnevnu posetu Budimpešti učešćem na Trećem demografskom samitu, tokom kojeg će obratiti učesnicima konferencije.


Skup je počeo blagoslovom kardinala Petera Erdoa, nadbiskupa Nadbiskupije Estergom, kao i obraćanjem nekoliko predstavnika hrišćanskih i jevrejske zajednice o značaju povećanja nataliteta.

Prisutnima će se, između ostalih, kako je planirano, obratiti, premijeri Češke i Slovačke Andrej Babiš i Peter Pelegrini, bivši premijer Australije Toni Ebot, a pozdraviće ih domaćin skupa, mađarski premijer Viktor Orban.

PROČITAJTE I: PREDSEDNIK U BUDIMPEŠTI: Odnosi sa Mađarskom izuzetni, Orban iskren prijatelj Srbije

PROŠLE GODINE SRBIJA "IZGUBILA" CEO GRAD VELIČINE KIKINDE


Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da se Srbija suočava sa istim demografskim problemima kao i cela Evropa, da je prošle godine brojčano izgubljen ceo jedan grad veličine Kikinde, da je vlada uvela mere, ali da rezultati još nisu vidljivi.


Vučić je na Trećem demografskom samitu u Budimpešti rekao da je Srbija prošle godine izgubila "ceo jedan grad", budući da je umrlo više od 100.000 ljudi, a rodilo se 63.175, što znači da je demografski minus za godinu dana - 37.680 ljudi. To znači da je Srbija izgubila grad veličine Kikinde, u kojoj sada živi oko 38.605 stanovnika, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je prosečna starost u Srbiji 43,2 godine, dok je 20,2 odsto populacije starije od 65 godina.

Kako je rekao, nijedna generacija onih koji su rođeni posle Drugog svetskog rata nije omogućila prostu reprodukciju.

"To nam govori mnogo o suštini problema", rekao je Vučić.


On je naveo da je Srbija u poslednjih 75 godina imala padove i uspone, periode mira i rata, prosperiteta i ekonomske stagnacije i pada, ali da je natalitet od pedesetih godina dvadesetog veka ispod nivoa potrebnog za "obnovu populacije".

"To znači da, da bi nas sledeće godine bio isti broj kao danas, broj dece po ženi bi trebalo da bude 2,1, a u Srbiji je 1,48", rekao je Vučić.

On je naveo da je u Mađarskoj stopa nataliteta 1,49, skoro ista kao u Srbiji, ali da su mere Viktora Orbana dale rezultate.

Vučić kaže da su negativni trendovi prisutni i u bogatim i u siromašnim zemaljama, pa da tako u Srbiji najbogatiji delovi zemlje, najbogatije opštine u Beogradu, imaju najmanje stope nataliteta.

Tako su, kaže, i mere koje su preduzete dale rezultata u najsiromašnijim delovima zemlje.

"Niko ne može da garantuje, šta god da uradite, ne znate da li ćete dobiti pozitivne rezultate. Tako su mere u jednoj zemlji, koje su dovele do poboljšanja, nisu uspele u nekoj drugoj", rekao je Vučić.

On je naveo da sve zemlje, zbog budućnosti svoje, ali i budućnosti Evrope, treba da rade zajedno na tom problemu.

Vučić je na početku rekao i da je predsednik Mađarske Viktor Orban zaslužan za odnose Srbije i Mađarske koji su, istakao je, najbolji u savremenoj istoriji.

"Hvala na posvećenom radu na odnosima Srbije i Mađarske", rekao je Vučić i istakao da će Srbija ostati posvećena dobrim odnosima sa tom zemljom

Vučić je rekao da nije došao u Budimpeštu da drži bilo kome lekcije, već da uči o tome kako bi se mogla rešavati situacija, koja postaje kritična i zahteva momentalnu reakciju svih država.


VUČIĆ: AKO NE BUDE VIŠE DECE - "GASI SE SVETLO"

Predsednik Aleksandar Vučić preneo je danas u Budimpešti novinarima da su razgovori koje je imao sa premijerima Češke i Slovačke, Andrejem Babišom i Peterom Pelegrinijem, a posebno sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, bili od izuzetnog značaja za Srbiju, kao i da je Demografski samit novi impuls daljem zajedništvu i približavanju tih zemalja.

Vučić je istakao da su svi učesnici samita, na kojem je i on govorio, razumeli koliko smo mali pojedinačno i da samo zajednički možemo da napredujemo i gledamo u budućnost.

U tom smislu, naveo je da pojedine validne prognoze pokazuju da će 2070. godine SAD biti pete po veličini, odnosno brojnosti stanovništva.

Sada su treće, a prestići će ih Nigerija i Pakistan.

Takođe, ukazao je da su među prvih 20 zemalja samo četiri iz Evrope, a obe su zabeležile pad - Rusija sa 4. na 9. mesto, a Nemačka sa 7. na 17. mesto.

"Onda vidite kako se demografska, ali i ekonomska moć šire na drugim stranama, na azijskom i afričkom kontinentu. A onda nije nemoguće zamisliti model po kojem ćemo početi da ''gasimo svetlo'' za sobom, ako ne razumemo da moramo da imamo više dece", poručio je Vučić.

Zato je ponovo zamolio sve da, bez obzira na kritike koje njegovi apeli izazivaju, razumeju da je Srbiji potrebno više dece, jer bez njih nećemo imati ni ekonomiju, ni naciju.


"Nikakvih ekonomskih problema nećemo da imamo, ako izbegnemo političke probleme", podvukao je Vučić.

Ponovio je da danas nemamo pitanje teritorija, već opstanka naroda, te istakao da je Srbija prošle godine izgubila grad veličine Kininde, a u 20 godina gradove veličine Novog Sada i Niša.

Preneo je da je i mađarski premijer Viktor Orban primetio da su demografski problemi evropski fenomen i da moramo sa tim da se suočimo.

Vučić je dodao da će cena za dva svetska rata, a Srbiji i za ratove 1990ih, u demografskom smislu, tek doći.

"Moraćemo da razmišljamo više, ne samo o sebi već i onome što dolazi posle nas", podvukao je predsednik Srbije.

Najavio je će biti i daljih povećanja dodataka za porodice, porodilje, majke, kao i da će, prvo državne, a zatim i privatne kompanije biti u obavezi da grade obdaništa u svojim sistemima, gde majke mogu da ostave decu.