- Želeli su da me zaplaše, ali nisu nastupili otvoreno već su želeli da izmisle neki drugi razlog. Zapravo čitava priča mog privođenja i zadržavanja, odnosno ispitivanja u policijskoj stanici u Gnjilanu ima političku pozadinu.

Ovim rečima Sonja Ivković iz Novog Brda na Kosmetu pojašnjava zašto se u utorak popodne „našla“ u policijskoj stanici u Gnjilanu. Ova dugogodišnja novinarka izmeštenog prištinskog lista Jedinstvo koja je u utorak bila u redakciji u Gračanici kaže da je umesto njene navodne alkoholisanosti, povod privođenja bio zapravo njen tekst u najnovijem broju ovog nedeljnika pod nazivom „Otimaju teritoriju, prekrajaju istoriju“.

Tekst se, kaže, odnosi na poslednje napade Albanaca na srpsku srednjovekovnu tvrđavu i pravoslavnu crkvu u Novom brdu a koji su, kako se priseća, proveravali i pripadnici danskog Kfora.

Pročitajte još - NOVA HAPŠENjA NA KOSOVU: Šest Srba optuženo zbog ometanja operacije

- Pošto je tekst bio na naslovnoj strani, vojnici KFOR-a su došli u našu malu redakciju u Gračanici, kopirali naslovnu stranu i taj tekst a potom došli u moj kraj, Novo brdo, da se kod meštana raspituju šta oni misle o tome - počinje priču Sonja za koju misli da je povod nemilog događaja.

Uverena da su je pratili, ona dodaje da su je danas posle povratka iz Gračanice na skretanju za Novo brdo zaustavili pripadnici kosovske carine, jedan Srbin i drugi Albanac.

- Iako su mi novine bile u gepeku, oni su navodno posumnjali da sam u alkoholisanom stanju i priveli su me u policijsku stanicu u Gnjilanu gde su nastavili da me ispituju pripandici policije..

Pretili su mi zadržavanjem ali sam ja upozorila na sopstvena prava i odbila sam da koristim alko-test jer sam smatrala da je u pitanju politički motiv mog privođenja-dodaje Sonja i naglašava da je u tom ispitivanju prednjačio srpski pripadnik kosovske policije.

Iako su joj auto zadržali u Gnjilanu, Sonja je u popodnevnim satima vozilom kosovske policije prebačena do Novog brda.

Uverena da je pomenuti tekst razlog privođenja ona dodaje da je u pitanju suštinsi nastavak zastrašivanja Srba iz novobrdske opštine kako se ne bi usudili da govore o svojoj istoriji i „zaboravili“ da su kulturno-istorijski spomenici zapravo njihovi a ne albansko vlasništo kako oni ističu i dodaje da je odbila da potpiše policijski zapisnik o saslušanju jer u njemu nije navedena njena verodostojna izjava.

Sonja Ivković