Ispisivanje parola UČK na prilazima Štrpcu ne može se shvatiti drugačije nego kao otvorena pretnja Srbima u najjužnijoj enklavi na Kosovu i Metohiji, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.


"Najoštrije osuđujemo ovaj bestijalni pokušaj da se Srbi u Štrpcu zastraše i pozivamo nadležne u pokrajini da reaguju kako bi se suzbilo šovinističko divljanje na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju.


Dodaju da se ostvaruju slutnje da će predizborna kampanja na Kosovu i Metohiji biti takmičenje u ekstremizmu i mržnji prema Srbima i traže od svih albanskih političkih aktera da ne dovode u opasnost srpski narod zarad kratkotrajnih političkih ciljeva.


Navode da nije reč o bezopasnom izgredu, već o organizovanoj akciji zastrašivanja, što potvrđuje činjenica da je u okolini Štrpca nekoliko saobraćajnih znakova sa nazivom mesta jednovremeno vandalizovano i ispisano parolama UČK.

PROČITAJTE JOŠ: BOLNA SEĆANjA S OKUPIRANOG KOSOVA: Čuo sam „UČK! UČK!“ i onda su krenuli strava i užas


Iz kancelarije poručuju da su Srbi u opštini Štrpce u prošlosti teško stradali od ruku albanskih ekstremista i da svako evociranje sećanja na zločine koje su nad srpskim narodom počinili teroristi OVK može imati opasne i nesagledive posledice.


"Apelujemo na naše sunarodnike u opštini Štrpce da ne nasedaju na ovakve ili slične provokacije i da imaju poverenje u rešenost i sposobnost Srbije da zaštiti svoje građane u bilo kom delu južne pokrajine", navode u Kancelariji za KiM.


Tokom vikenda u selima Bitinja, Popovce, Brezovica i na mestu Rakanovac, kod spomenika streljanim rodoljubima, osvanuli su grafiti tzv. OVK i Kosovo - Albanija.