Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas, na obeležavanju Dana rudara u Leposaviću, da energetski sistem na KiM od Gazivoda do Trepče predstavlja branu odbrane srpskog postojanja u pokrajini.


"Opstanak srpskog naroda na severu KiM i njegov privredni razvoj bio bi nezamisliv bez rudarsko-metalurško-hemijskog kombinata Trepča koji je postao bastion srpske borbe za sigurnu i trajnu budućnost koju želimo da gradimo na našim vekovnim ognjištima na KiM", rekao je Petković.


On je rekao da Dan rudara predstavlja jedan od najznačajnijih praznika za Srbiju, budući da je srpski rudar simbol mukotrpnog, ali čestitog i poštenog rada, prenosi portal Kosovo onlajn.


PROČITAJTE JOŠ - Bez hleba 3.000 porodica ako otmu "Trepču"!


Petković je dodao da je zahvaljujući tom naporu naših rudara koji se bore svakog dana sa surovom prirodom duboko pod zemljom, rudarsko-energetski sektor obezbedio sveukupni razvoj i samostalnost srpskoj privredi.


"Od trenutka kada je kralj Aleksandar Karađorđević položio temelje, kombinat Trepča zakoračio je u desetu deceniju svog postojanja i desetu deceniju ulaganja države Srbije u izgradnju, proizvodnju i tehnologiju ovog preduzeća čiji je većinski vlasnik", podsetio je Petković.


Poručio je da i dalje treba da se nastavi borba sa svim izazovima i pretnjama koje su se nadvile nad Trepčom, kao i da se ne zaboravi da je naša obaveza da i nadalje vodimo računa o Trepči i 3000 zaposlenih radnika.


PROČITAJTE JOŠ - Priština priprema napad na "Trepču"!


"Zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću Srbija je danas neuporedivo jača i snažnija država i u vojnom i u ekonomskom smislu, ali i na međunarodnoj sceni, što nam omogućuje da se jos snažnije borimo da sačuvamo ono sto je naše i što nam pripada na KiM. To naš narod na KiM dobro oseća posebno kroz nivo podrške i broj projekata koje su pokrenuti na inicijativu Aleksandra Vučića i Marka Đurića", zaključio je Petković.


Na skupu je pročitano pismo čestitka Marka Đurića upućeno zaposlenima, a u kojem je poručio da je "težak, rizičan, ali pre svega častan, rudarski posao duboko utkan u višedecenijski razvoj Kosova i Metohije, ali i Srbije u celini i bez tog kombinata ekonomski napredak u južnoj srpskoj pokrajini bio bi teško zamisliv".


"Trepča je, pre svega, naš nacionalni ponos i neodvojivi deo progresa koji ostvarujemo na ekonomskom planu, ali i na svim drugim poljima", poručio je Đurić.


On je izrazio uverenje da će "Trepča" spremno dočekati predstojeće izazove i da će kao i do sada davati snažan doprinos razvoju naše države i društva.


"To će ujedno biti i ohrabrenje i podstrek za opstanak i ostanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji, za otvaranje novih radnih mesta, za bolji socijalni položaj zaposlenih i za sveopšti boljitak", naveo je Đurić u pismu radnicima i rukovodstvu kombinata.


Generalni direktor "Trepče" Jovan Dimkić izjavio je da je ovo dan ne samo rudara već svih zaposlenih u Kombinatu Trepča i zahvalio direktoru Kancelarije za KiM Marku Đuriću na čestitki koju im je uputio.


"To nama mnogo znači jer je jasno naznačio da i dalje možemo da očekujemo punu podršku i pomoć državnog vrha Srbije", istakao je Dimkić.


On je rekao da aktuelni trenutak karakteriše stabilna suituacija i atmosfera u poslovnom smislu i ostvarenje biznis planova i rezultata i dodao da svake godine taj Kombinat zapošljava 30 do 50 novih radnika.