Srbija je danas kritikovala Izrael zbog toga što je čestitao Hrvatskoj Dan pobede koji Srbi smatraju pogromom, prenosi Tajms ov Izrael.Ono što se desilo Srbima u Hrvatskoj koji su tamo živeli vekovima, tokom operacije Oluja, 4. avgusta 1995. godine je na nesreću najveći egzodus jedne etničke grupe u Evropi posle Drugog svetskog rata, izjavio je ambasador Srbije u Izraelu Milutin Stanojević za izraelski list.

Pročitajte još: SRAMOTNA CEREMONIJA U KNINU: Hrvatska slavi etničko čišćenje Srba, Kolinda i Plenković položili vence

On je ocenio da je "čestitanje tog pogroma onima koji to slave svake godine kao 'Dan pobede' ili 'obnavljanje suvereniteta' protiv osnovnih ljudskih principa modernih društava".

"Pošto dolazi od predstvnika Izraela više je nego ironično i tužno", dodao je ambasador Stanojević.

Pročitajte još: OBELEŽAVANjE AKCIJE OLUJA U KRUŠEDOLU: Vučić: Otišli su Srbi, to je velika tuga. Je li Hrvatska srećnija zbog toga, bogatija i uspešnija?

Ambasador Izraela u Zagrebu Ilan Mor je ranije danas objavio na Tviteru čestitku Hrvatskoj povodom 24-godišnjice "Operacije oluja, kojom je obnovljen njen suverenitet u Domovinskom ratu".

Efraim Zurof, istoričar holokausta, koji već dugo kritikuje Hrvatsku i druge zemje Centralne i Istočne Evrope za ono za šta kaže da je odbijanje tih zemalja da se suoče sa svojim ulogama u zločinu protiv Jevreja, rekao je da je komentar izraelskog diplomate neželjen.

"To je vrlo nesrećna izjava, imajući u vidu činjenicu da se dogodilo masovno proterivanje u okviru operacije Oluja, blizu 200.000 Srba je proterano iz svojih domova", rekao je Zurof, ocenivši da to nije sukob u koji bi Izrael trebalo da se meša.

Ambasador Srbije u Izraelu Milutin Stanojević


Izraelsko Minstarstvo spoljnih poslova nije ništa komentarisalo.

Tajms ov Izrael dodaje da su odnosi Izraela i Srbije solidni ali da se čini da su odnosi sa Zagrebom jači i podseća da je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović krajem jula bila u državnoj poseti Izraelu.

Ovo inače nije prvi put da je Izrael izazvao takvu kontroverzu.

Prošle godine je izraelska vojska učestvovala u paradi kojom se slavi pobeda Hrvatske, navodi list.

U operaciji Oluja ubijeno je stotine ljudi, stotine hiljada ih je raseljeno i skoro čitavo stanovništvo je iseljeno iz svojih domova tokom operacije, piše Tajms ov Izrael.

Izraelska vojska je prva strana vojska koja je učestvovala u slavljenju pobede Hrvatske, naveo je ambasador Srbije.

AMBASADOR IZRAELA U ZAGREBU PROMENIO TVIT, ČESTITA DAN ZAHVALNOSTI


Izraelski ambasador u Zagrebu Ilan Mor promenio je danas po podne svoju raniju objavu na Tviteru u kojoj je čestitao Hrvatskoj godišnjicu Oluje, navodeći sada da čestita Dan zahvalnosti.


U prvom Tvitu on je napisao da je Hrvatska operacijom Oluja vratila suverenitet u otadžbinskom ratu, što je naišlo na kritike Srbije, ali i istoričara Holokausta, piše Tajms of Izrael.


"Čestitam Hrvatskoj Dan zahvalnosti", piše u promenjenom tvitu ambasadora.


Povodom te nove objave oglasilo se i izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova.


"U svetlu osetljivosti, tvit je promenjen tako da ispravno odražava namere ambasadora i države Izrael", navodi portparol izraelskog ministarstva u odgovoru portalu.