Premijerka Ana Brnabić je danas, odgovarajući na pitanje o statusu i uslovima pod kojima televizija N1, Nova S i Sport klub reemituju program u Srbiji, zamolila nezavisna tela i resorna ministarstva da se pozabave ovom temom, budući da se tretiraju kao strani kanali, a svima je jasno da su domaći.

Brnabić je na pitanje poslanika Pokreta socijalista Đorđa Komlenskog koji već danima u parlamentu postavlja pitanja o reemitovanju programa tih kanala kazala da je utvrđeno da oni nisu registrovani u Srbiji, da im REM nije izdao dozvole za pružanje usluga i da u tom smislu nisu domaći kanali.

Kako je rekla, oni su registrovani u Luksembrugu i u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima oni reemituju njihov program.

PROČITAJTE JOŠ - OMBUDSMAN: Uskoro onlajn platforma za prijave o pritiscima na novinare

"Čini mi se da nam je svima jasno da su to domaći kanali, kako da se pravimo ludi da su strani? Radi se o rupi o zakonu, jer nije reč samo o reemitovanju, tu su domaći programi, domaće reklame. Mora da se utvrdi odakle SBB dobija signal recimo na TV N1. Molim nezvaisna tela da se malo više ovim pozabave", rekla je Brnabić.

Dodala je da razume da "svi beže od tog problema", zbog mogućih optužbi da neko hoće da gasi medije, a reč je, kaže, o tome da svi treba da poštuju vladavinu prava.

Ona je dodala da SBB kao distributer medijskog sardžaja ne poštuje zakone Srbije, kao na primer onaj o elektronskim komunikacijama po kojem REM određuje numeraciju kanala i štiti javni interes Srbije, te u skladu sa tim RTS treba da budem na prvom kanalu.

"Oni to ne poštuju tako da je kod njih RTS tek treći kanal", rekla je Brnabić i dodala da REM može da podnese samo prekršajnu prijavu zbog toga na koju se, kaže, SBB ne osvrće naročito.

Brnabić smatra da skupština treba da da upustva da li zbog toga treba da se menja zakon i da se pored prijave uvede još neka sankcija.

Ponovila je da je njeno lično mišljenje da je pronađena "rupa u zakonu" po kojoj se domaći mediji tretiraju kao strani i u skladu sa tim im nije potrebna registracija kod REM-a.

"To je nefer konkurencija. Kakvu poruku šaljemo što se tiče vladavine prava", pitala je premijerka.

BRNABIĆ: ISPRAVIĆEMO NEKE GREŠKE IZ ZAKONA

Izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom biće na dnevnom redu parlamenta na jesen, izjavila je predsednica Vlade Ana Brnabić i poručila da garantuje da će biti ispravljene neke greške iz tog zakona.

Na pitanje poslanice LSV Olene Papuge o izmenama tog zakona i navodima da je zakonom oštećeno više od 13.000 žena, Brnabić je u Skupštini Srbije rekla da će bti ispravljene greške za isplatu finansijske podrške majkama koje imaju natprosečna primanja, te da će se sagledati kako može da se pomogne ženama koje su do sada na osnovu zakona primale 800, 1.000 ili 2.000 dinara.

Razmišlja se o tome da se ženama koje su primale male iznose obezbedi minimalna plata u prva tri meseca ili do godinu dana, te najavila da će konkretna rešenja biti predstavljena sledeće nedelje na sastanku u Vladi sa predstavnicima udruženja roditelja.

Podsetila je da je odmah nakon najave izmena zakona održan još jedan sastanak u Vladi sa svim relevantnim udruženjima roditelja i udruženjima koja se bave pitanjem porodice.

"Imali smo otvorenu i konstruktivnu raspravu o tome šta je bila intencija, šta su mane, šta možemo da popravimo. Imali smo dobrih predloga", kaže premijerka.

Navela je da se u ponedeljak sastala sa ministrom Zoranom Đorđević, ministarkom Slavicom Đukić Dejanović i predstavnicima Ministarstva finansija kako bi sagledali različite modele kako može dodatno da se unapredi zakon i koliko će biti fiskalni efekti.

PRVO JE TREBALO STABILIZOVATI ZEMLjU, PA ZAVRŠITI ZAPOČETE PROJEKTE

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Skupštini Srbije da je lako prigovoriti da još nije počela izgradnja Fruškogorskog koridora, ali da se zaboravlja da je prvo trebalo finansijski stabilizovati zemlju koja je bila pred bankrotom i nastaviti prioritetnije infrastrukturne projekte, kao što je završetak gradnje Koridora 10.

Brnabić je odgovarajući na pitanje poslanika rekla da je samo u poslednje dve godine izgrađeno više od 150 kilometar autoputeva.

Poslanica PUPS-a Grozdana Banac je prethodno rekla da vlada treba da obrati više pažnje infrastrukturnom i regionalnom razvoju, ako želi da zadrži mlade u zemlji, kao i obrati pažnu na to šta rade saradnici ministara.

Premijerka je istakla da vlada upravo izradnjom autoputeva pokazuje koliko joj je važan regionalni razvoj.

"Kada je zemlja bila pred bankrotom odakle ste mogli da gradite Fruškogorski koridor, kada niste imali ni da isplaćujete plate", zapitala je ona.

Branbić navodi da je lako sada reći - sedam godina ste na vlasti pa niste još počeli Fuškogorski koridor, kao i da se zaboravlja da sada imamo finansijsku stabilnost, suficit u budžetu, manju nezaposlenost, smanjen javni dug, privredni rast, da je završen južni krak Koridora 10, da se završava istočni krak, da se gradi Koridor 11, modernizuje prugra Beograd- Budimpešta...

"U septembru treba da krenemo sa izgradnjom Moravskog koridora, za koji Đilas kaže da je apsolutno nepotreban", dodala je Brnabić.

Istakla je da su savetnici u vladi, državni sekretari, pomoćnici ministara i drugi apsolutno stručni ljudi, jer bez njih vlada ne bi mogla da ima sve te rezultate i da nije fer da tako neko govori o njima.

Skupština Srbija će sutra u 10 sati nastaviti raspravu o amandmanima predloženih zakona koji su na dnevnom redu.

BRNABIĆ: AKO JE PO ZAKONU, UVESTI CRNOGORSKI JEZIK U VRBASU

Ako su ispunjeni svi zakonski uslovi nema prepreke da se crnogorski jezik uvede u službenu upotrebu u opštini Vrbas, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Na pitanje poslanice LSV Olene Papuge šta će uraditi povodom toga što opština Vrbas izbegava obavezu uvođenja crnogorskog jezika u službenu upotebu s ozbirom da su ispunjeni svi zakonski uslovi, Brnabić je u Skupštini Srbije rekla da Nacionalni savet crnogorske nacionalne manjine to pitanje može da se podigne na nivo Republičkog saveta za nacionalne manjine.

"Ako se Nacionalni savet crnogorske nacionalne manjine nije obraćao, molim da se obrate. Ja sam i predsednica Republičkog saveta za nacionalne manjine, to je direktno moj posao da obezbedim da ukoliko postoje svi uslovi da oni to i dobiju", kaže Brnabić.

Navodi da kao predsednica Vlade ne može da zna šta se dešava u svakoj lokalnoj samoupravi sa svakim nacionalnim savetom.

"Zato služi ta institucija, Republički savet za nacionalne manjine, koju su pohvalile sve evropske institucije, pre svega Savet Evrope", kaže Brnabić.

To pitanje može, dodaje, da se jako lako reši, jer postoji institucionalni mehanizam koji se stalno sastaje.

Navela je da se Republički savet za nacionalne manjine od 2009. do 2014. sastao jednom.

"Mi imamo na četiri meseca sastanke, lako se to institucionalno rešava u ovom trenutku", rekla je Brnabić odgovrajući na pitanje poslanice LSV.

Olena Papuga je rekla da se njih 7.353 u opštini Vrbas izjašnjavaju kao Crnogorci, što je 17,5 odsto stanovništva te opštine, te podsetila da je pre devet godna opština Mali Iđoš, Lovćenac i druga sela koja su pretežno naseljena Crnogorcima bez problema uvela crnogorski jezik u službenu upotrebu.