FRANCUSKI i srpski predsednici Emanuel Makron i Aleksandar Vučić čim uđu u Palatu "Srbija", negde oko 17 časova, obići će izložbu "Srbija i Francuska u dokumentima Arhiva Srbije 1804-1918", koja pokazuje da veze između dve države potiču iz vremena Napoleona i Karađorđa. One su uspostavljene u toku Prvog srpskog ustanka o čemu svedoči grupa dokumenata iz 1809. i 1810. godine kada je Karađorđe zatražio pomoć od Napoleona za srpske ustanike.

Francuski predsednik videće i dokument o dolasku francuskog ministra barona Boa le Konta 1834. godine, koji je učestvovao u izradi Sretenjskog ustava.

- Nova etapa u francusko-srpskim odnosima usledila je posle Berlinskog kongresa i međunarodnog priznanja nezavisnosti Kneževine Srbije - kaže dr Miroslav Perišić, direktor Arhiva Srbije. - Tu novu stranicu istorije otvara osnivanje srpskog poslanstva u Parizu, o čemu svedoče dva dokumenta: Ukaz o postavljenju Jovana Martinovića i njegov prvi diplomatski izveštaj o predaji akreditiva iz januara 1880. godine.

Pročitajte još - POGLEDAJTE: Kako izgleda Vučićev poklon za Makrona

Deklaracija o zaštiti intelektualne i industrijske svojine zaključena je 1883, a Srpsko učeno društvo je pozvalo na prikupljanje priloga za podizanje spomenika književniku i filozofu Žan Žak Rusou u Parizu, o čemu je sačuvan plakat. Krajem 19. veka, u francuskom klubu u Srbiji je donet "Ustav za usavršavanje u francuskom jeziku"" (1898). Notifikacija predsednika Francuske Emila Lubea 1903. godine - Petru I Karađorđeviću o stupanju na presto je prvi izabrani dokument iz 20. veka, a u periodu do Prvog svetskog rata, među izabranim eksponatima su "Francuski repertoar na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 1868-1914"" - studija Riste Odavića, sa spiskom francuskih komada i prevodi srpskih poslovica na francuski jezik.

Iz prve ratne godine Prvog svetskog rata na izložbenoj postavci je notifikacija Rejmona Poenkarea, predsednika Francuske o stupanju na dužnost francuskog poslanika u Srbiji Ogista Bopa (juli 1914), zatim čestitka predsednika francuske vlade Rene Vivijanija srpskoj vladi, povodom pobede srpske vojske u bici na Ceru i zahvalnost Nikole Pašića.... Jesen 1914. francusko-srpsko prijateljstvo je obeleženo slanjem u Srbiju 100 hiljada vakcina protiv kolere i sanitetskog materijala u vrednosti od 10 hiljada franaka, zatim učešće francuske vojske u odbrani Beograda i čestitka francuskog ministra vojske, Aleksandra Milerana, srpskoj vladi povodom pobede u Kolubarskoj bici.

- Među izloženim dokumentima su i pismeni zadaci srpskih đaka napisani za vreme školovanja u Francuskoj u Prvom svetskom ratu, zbirka francuskih pesama o Srbiji i Srbima za vreme Prvog svetskog rata, poziv Beograđanima da dočekaju generala Franše Deperea, komandanta francuske istočne vojske, koji će predati gradu Beogradu francusko odlikovanje "Krst počasne legije", fotografija sa otkrivanja spomenika kralju Petru I karađorđeviću i kralju Aleksandru karađorđeviću, oktobra 1936 - navodi Perišić.

POKLONI

MEĐU poklonima za predsednika Makrona su i dva toma izveštaja poslanika Kraljevine Srbije iz Pariza "Poslanstvo Kraljevine Srbije u Parizu 1879-1885, 1885- 1893". Oba toma imaju više od hiljadu stranica i objavljena su u ediciji Arhiva Srbije "Dva veka srpske diplomatije".