"Ne znam šta znači da Priština prizna neku zemlju koja je članica Ujedinjenih nacija , nama apsolutno nije potrebno priznanje od strane Prištine", rekla je premijerka Ana Brnabić novinarima u Poznanju komentarišući izjavu premijera tzv. Kosova Ramuša Haradinaja da je Priština spremna da vodi dijalog sa Beogradom o međusobnom priznavanju u postojećim granicama.

"Taj stav govori da oni ne žele da dijalog, jer o čemu dijalog, ako vi ulazite u dijalog sa već određenim rešenjem.

Ona je dodala da “međusobno priznanje nije na stolu” i poručila da joj je žao što Priština ne želi dijalog.

“U svakom slučaju, (Ramuš) Haradinaj ne želi dijalog. On politički spinuje da želi dijalog, a s druge strane govori o rešenju dijaloga. Mislim da niko, od Srbije do međuanrodnih partnera, na takve spinove na pada”, rekla je Brnabić.

BRNABIĆ: NADAM SE DA ĆE TEREZA MEJ URAZUMITI HARADINAJA?


Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Poznanju da je s britanskom premijerkom Terezom Mej razgovarala o taksama koje je Priština uvela na proizvode iz centralne Srbije i da joj je ona premijerka prenela da će kosovskog premijera Ramuša Haradinaja pozvati da ih ukine.

"Poželela sam joj veliku sreću u tom razgovoru. Nadam se da će ona možda imati neki uticaj da se Ramuš Haradinaj urazumi. Nemam velika očekivanja, ali nadam se da će neko uspeti da mu objasni da takse, pre svega, štete Albancima na Kosovu i Metohiji”, rekla je Brnabićeva novinarima.

Ona je dodala da su od uvođenja taksi maloprodajne cene porasle za 5,3 odsto i da je njihov trgovinski deficit porastao za 6,4 odsto.

Pročitajte još - Rama o sporazumu s Prištinom: Dosta sa sra**ma iz prošlosti


"Razumem da je to jedan populizam koji je Haradinaju doneo u kratkom roku veliku popularnost, ali oni vode sebe u samoizolaciju. Nisam srećna zbog toga, jer tako štete celom regionu”, kazala je Brnabić.

Kako je kazala, tužno je videti da je situacija, posle svih godina rasta u trgovinskim odnosima u regionu, danas lošija.

Premijerka je navela da je s Terezom Mej razgovarala i o odnosima Srbije i Velike Britanije, navodeći da joj je Mejova prenela da je sve veći broj britanskih investitora zaintresovan za ulaganje u Srbiju zbog čega je danas, kaže, bilo reči i o trgovinskom sporazumu između dve zemlje.

BRNABIĆ: JEDNOŠALTERSKI SISTEM SA SEVERNOM MAKEDONIJOM

Srpska premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da se nada da će do kraja jula Srbija i Severna Makedonija ratifikovati sporazum o međusobnom priznavanju autorizovanih ekonomskih operatera i da će biti upostavljen "jednošalterski sistem” na graničnim prelazima (Tabanovce i Preševo).

"To znači da će se manje čekati na granicama”, rekla je Brnabićeva.

Premijerka je novinarima u Poznanju kazala da je o jednošalterskom sistemu danas razgovarala s premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim, navodeći da je reč o inicijativi koja je pokrenuta tokom Berlinskog procesa.

Objasnila je da u ovom trenutku jedino Severna Makedonija i Srbija u okviru Cefte imaju sertifikovane ekonomske operatere.

Navodeći da je sporazum Cefta blokiran od strane Prištine, Brnabićeva je kazala da se pronalaze “bočni načini” za saradnju i da se sada više radi na bilateralnom nivou sa drugim zemalja dok, kako kaže, Cefta ne profunkcioniše.

BRNABIĆ: HARADINAJ MI REKAO DA JE LAŽNA VEST DA JE SRPSKIM ZVANIČNICIMA ZABRANjEN ULAZAK NA KiM

Premijerka Ana Brnabić rekla je da je na radnom doručku sa liderima Zapadnog Balkana od Ramuša Haradinaja čula da je lažna vest da je Priština zabranila ulazak srpskih zvaničnika na KiM.

- Čudi me samo da se lažne vesti šire savetnici tzv. šefa diplomatije u Prištini - rekla je Brnabić.

Premijerka je istakla da je Haradinaj rekao da je lažna vest da je srpskim zvaničnicima zabranjenulazak na KiM.

Da podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova samoproklamovanog Kosova donelo je u četvrtak odluku da zabrani ulazak na Kosovo svim srpskim zvaničnicima.

Jetlljir Zuberaj, savetnik ministra spoljnih poslova tzv. Kosova Bedžeta Pacolija, je na Fejsbuku napisao da je Ministarstvo spoljnih poslova donelo takvu odluku zbog pretnji i napada na Severu, kao i drugih problema.

Pročitajte još - NOVA ODLUKA PRIŠTINE: Zabranjen ulazak svim srpskim zvaničnicima na Kosovo

U Poznanju je sve spremno za centralni događaj, a čelnike delegacije dočekuje premijer Poljske Mateus Moravjecki.

Premijerka se pre zvaničnog početka samita srela sa EU komesarkom za Transport Violetom Bulc. Tokom razgovora je rečeno da će u Beogradu 13. septembra biti otvoren Stalni sekretarijat transportne zajednice.

Brnabić je istakla da će ovo biti prva regionalna organizacija sa centrom u Beogradu, navodeći da joj je velika čast što su u EU prepoznali trud koji Srbija ulaže u povezivanje regiona i modernizaciju puteva.

Pročitajte još - Samit EU-Zapadni Balkan: Glavna tema brže povezivanje

Pored učešća na samitu, koji je već okupio značajan broj učesnika, šefova država ili vlada i evropskih predstavnika, premijerka je imala i niz bilateralnih sastanaka, pa će se tako, između ostalog Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Poznanju sa britanskom premijerkom Terezom Mej, a zatim i sastanak sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim.

Brnabić je na marginama Samita EU-Zapadni Balkan imala više bilateralnih susreta, a učešće na njemu je počela sastankom sa evropskom komesarkom za transport Violetom Bulc sa kojom je precizirala otvaranje Transportne zajednice sa sedištem u Beogradu 13.septembra 2019.godine.

Pored toga, razgovarala je sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je pohvalila Srbiju na sastanku šefova vlada u regionu, kao i sa francuskim premijerom Eduardom Filipom.

Samitu u Poznanju prisustvovali su predstavnici više članica Evropske unije, šefovi država i vlada, ministri, predstavnici civilnog sektora iz regiona.

U video poruci uoči samita, nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je i pokrenula proces pre pet godina, navela je da ima još „napetosti“ u regionu koje se moraju prevazići.

Sastanak u Poznanju je, inače, prvi posle otkazivanja samita u Parizu na kojem učestvuju i predstavnici Beograda i Prištine.

Iz Prištine je, naime, najavljen dolazak kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

Susret delegacija, makar i slučajan, neformalan, u prolazu, "pao bi" nakon najnovijeg zaoštravanja odnosa do kojeg je došlo posle sporazuma Prištine i Tirane o zajedničkoj spoljnoj politici i, naročito, posle odluke Prištine da zabrani srpskim zvaničnicima da ulaze na teritoriju KiM.

Sastanak sa Violetom Bulc

Problem taksi koje je Priština uvela za proizvode iz centralne Srbije postoji već nekoliko meseci.

Komesar za proširenje Johanes Han je, inače, u četvrtak u Poznanju, pozvao da se reši pitanje taksi koje je Priština nametnula Srbiji, rekavši da se EU protivi nametanju trgovinskih barijera kao sredstva političkog pritiska.

Samit se održava u Poznanju jer Berlinskom procesu trenutno predsedava Poljska, koja je kao prioritete predsedavanja izdvojila ekonomiju, povezivanje, civilno društvo i bezbednost.

U okviru Berlinskog procesa do sada je održano pet samita: u Berlinu 2014. godine, zatim Beču, Parizu, Trstu i Londonu, 2018.

Na Samitu EU-Zapadni Balkan je oko 1.500 učesnika, dok u obezbeđivanju skupa učestvuje 1.700 policajaca, koji se nalaze svuda u gradu, a najviše u užem gradskom jezgru koje je gotovo zatvoreno za saobraćaj.

RAMUŠ SA PREMIJERIMA ZEMALjA REGIONA, ALI BEZ BRNABIĆ

Premijer privremenih institucija Ramuš Haradinaj objavio je na svom Tviter profilu fotografija uoči samita EU Zapadni Balkan na kojoj su lideri država regiona među kojima nije premijerka Ana Brnabić.

Haradinaj je na Tviteru napisao: "U Poznanju, pre plenarne sesije Samita Zapadnog Balkana, razgovor sa premijerima".

S obzirom na to da nije reč o zvaničnom sastanku, premijerka je ignorisala to okupljanje.

Na fotografiji su pored Haradinaja albanski premijer Edi Rama, makedonski premijer Zoran Zaev, premijer Crne Gore Duško Marković.