PRIŠTINA - Predsednik tzv. Kosova Hašim Tači izjavio je u Tirani da bi "maksimalna koordinacija" Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država mogla rezultirati postizanjem konačnog sporazuma o uzajamnom priznavanju Kosova i Srbije.

Tači je prilikom dodele odlikovanja zaslužnim građanima Albanije koji su doprineli nezavisnosti Kosova, rekao da je istorija Kosova "priča o potpunom lokalnom i međunarodnom uspehu" jer je, kako je naveo, priznato "od 116 zemalja i primljeno u oko 200 međunarodnih organizacija".

"Tzv. Kosovo ima svoje partnere i pristalice, ima svoje prijatelje, ali postoje i protivnici na evroatlantskom putu. Jedna stvar je sigurna, Kosovo ima svoju budućnost u NATO-u i Evropskoj uniji, kreće se sporo ali odlučno i sigurno", rekao je Tači.

PROČITAJTE JOŠ - Tači otkriva šta ga je iznenadilo na susretu u Berlinu

Po njegovim rečima, dijalog sa Srbijom treba da se odvija bezuslovno, "u ravnopravnim uslovima između dve nezavisne i suverene zemlje".

"Cenim francusko-nemačku inicijativu u isto vreme, i izuzetno sam ohrabren zbog pune podrške Sjedinjenih Američkih Država, tako da bi maksimalna koordinacija Evropske unije i SAD mogla uspeti u postizanju konačnog sporazuma o međusobnom priznavanju", rekao je kosovski predsednik.

Tokom posete Albaniji, Tači nije želeo da komentariše političku krizu u toj zemlji.