Načelnik Generalštaba hrvatskih Oružanih snaga, Mirko Šundov izjavio je u Prištini da Hrvatska trenutno doprinosi svojim učešćem u snagama Kfora na tzv. Kosovu i misiji podrške na transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga.


Šundov je to rekao tokom susreta sa premijerom privremenih prištinskih institucija, Ramušem Haradinajem, sa kojim je razgovarao o bilateralnoj saradnji u oblasti bezbednosti Hrvatske i tzv. Kosova i regiona, prenela je prištinska Koha.


U saopštenju privremenih prištinskih institucija se navodi da su bilateralni odnosi Zagreba i Prištine "aktivni i prijateljski".


PROČITAJTE JOŠ: HRVATSKI VOJNICI KRENULI NA KOSOVO: Helikopterima se uputili u američku bazu Bondstil


"Trenutno se kadeti Kosovskih bezbednosnih snaga obrazuju u HVO i još jedan broj na kursevima obuke za odbranu. Cilj ove saradnje je nastavak zajedničkih vežbi, poseta i dijaloga između institucija dve zemlje, kao i razmena informacija o regionalnim bezbednosnim pitanjima", navodi se u saopštenju.


Haradinaj je, kako se navodi, zahvalio na posvećenosti Hrvatske da podrži i doprinese institucionalnoj izgradnji vojnih i bezbednosnih struktura na tzv. Kosovu i obećao je još veću opredeljenost Prištine na unapređenju te saradnje.