Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić preneo je da je na sastanku, održanom u petak, sa 140 političkih predstavnika Srba i najznačajnijih institucija Srbije na KiM doneto sedam zaključaka po pitanju aktuelne situacije na KiM, među kojima je i da nema dijaloga Beograda i Prištine dok se ne ukinu takse.

"Razmotrena je na sveobuhvatan i temeljan način situacija na Kosovu i Metohiji sa kojom se kao država suočavamo, kao nacionalnom pitanju broj jedan", naveo je Đurić.

PRVI ZAKLjUČAK

Srpska lista na izborima u nedelju ostvarila veličnastvenu pobedu i demonstrirala jedinstvo sprskog naroda i želju da svoje delovanje i opstanak zasniva na vezi sa državom Srbjom, rekao je Đurić.

"Da je jedinstvo naroda na KiM i države neraskidivo i da su izbori jasna poruka svima u Prištini i međunarodnoj zajednici da je tu vezu nemoguće prekinuti bez obzira na pritiske", naglasio je on.

DRUGI ZAKLjUČAK

Posle te pobede na izborima, kako je rekao predsednik Aleksandar Vučić, ne sme da bude "spavanje na lovorikama" i hvalisanja, rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Zato je, kako kaže, poslata poruka sa vrha predstavnicima Srba na KiM da se od njih očekuje da rade još više na unapređenju položaja našeg naroda na KiM.

Pročitajte još - VUČIĆ SA SRBIMA SA KiM: Pripremili smo "jake mere" kao odgovor na ponašanje Prištine; Sačekaćemo sa primenom do sastanka u Parizu

TREĆI ZAKLjUČAK

Treći zaključak da poruka da su predstavnici Srba dužni da se bore svakog dana za srpske interese i da budu spremni ako bude potrebno da napuste svoje funckcije u slučaju novih pritisaka.

"Da će izabrani gradonačelnici na severu obavljati svoje dužnosti u punom kapacitetu samo dok ne uslede novi pritisci koji bi njihovo delovanje učinilo besmislenim".

ČETVRTI ZAKLjUČAK

Kako Đurić navodi svi su jednoglasni da nema daljih razgovora sa privremenim insitucijama u Prištini u okviru dijaloga Beograd i Prištine do povlačenja taksi i pritisaka, bez obzira na različite ucene.

"I da ćemo do završetka sastanka najavljenog za početak jula u Parizu, pratiti situaciju pažljivo. Ako ni do tada ne bude povlačenja jednostranih taksi Prišitne, da će Srbija preduzeti vrlo energične, oštre i efikasne mere protiv predstavnika institucija u Prištini, koji će biti ciljane na interese separatista, ali takve da se izbegnu negativne posledice za Srbe na KiM. Apelovano je, takođe, na predstavnike međunarodne zajednice da doprinse smanjivanju mogućnosti eskalacije", rekao je Đurić.

PETI ZAKLjUČAK

Pošto je prisustvovao Vučić kao vrhovni komandanr oružanih snaga Srbije, spremnost da se zaštiti srpski narod u pokušaju narušanja njegove bezbednosti i opstanaka.

"Izražena je nada da će međunarodna misija sprovoditi svoj mandat kako da do nasilnih scenarija nikada ne bi došlo. Ponovljena je iskrena rešenost Srbje da na miran način rešava probleme, ali i čelična odlučnost da se sprski narod na KiM zaštiti od svake evenetualne namere da ga više ne bude", naveo je Đurić.

ŠESTI ZAKLjUČAK

Biće ubrazana realizacija plana predsednika Vučića za ulaganje i sprovođenje brojnih projekata u srpske sredine na KIM: bolnice, puteve, škole, privredu, i slično.

Đurić kaže da će sve sto je najavljeno da će biti završeno do Vidovdana biti gotovo, a ostalo kada kako je planirano.

SEDMI ZAKLjUČAK

Sedmi zaključak su Srbi sa KiM sam inicirali, a suština je poruka da se predsednik Srbije dobro borio za svoj narod. Oni su izrazili veliku zahvalnost predseniku Vučiću za velike napore u zaštiti srpskih interesa na KiM i pomoć Srbije narodu na KiM.

Đurić je najavio da će Srpska lista u narednom periodu morati i šire da otvori svoja vrata, za sve ljude na KiM, iz različitih sredina, možda i one iz prošlosti sa različitim stavovima, kako bi i u naredom periodu moglo da se računa na konsenzualnu podršku.

ĐURIĆ: BOJKOT SEDNICE O KiM KUKAVIČLUK I NEODGOVORNOST

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić smatra da pravi razlog najavljenog nedolaska dela opozicije na sednicu Narodne skupštine zakazane za ponedeljak, a koja će biti posvećena pitanju KiM, nisu neadekvatni materijali za sednicu, već kukavičluk i neodgovornost prema državi.

Đurić je u saopštenju naveo da Vuk Jeremić koristi bezobrazluk i laž kao alibi za neprisustvovanje dela opozicije sednici parlamenta posvećenoj najvažnijem državnom pitanju i da to čini po principu "ako prođe - prođe" računajući na kratko pamćenje građana.

Istakao je da je dokument koji je priložen poslanicima kao radni materijal za sednicu, a koji Jeremić kudi, svedočanstvo o tome sa koliko se predanosti i žara naša država proteklih godina borila za opstanak Srba na KiM i zaštitu naših državnih i nacionalnih interesa.

"Taj dokument Jeremić može da čita samo crven od sramote i stida, jer izveštaj koji je dat narodnim poslanicima jeste slika i prilika delovanja jedne ozbiljne države i državotvorne vlasti", ocenio je Đurić.

Podsetio je da je pregovarački tim, koji je predvodio u tehničkom dijalogu u Briselu, imao 188 sastanaka, od kojih je 24 bilo na visokom političkom nivou, i da je postignuto 45 sporazuma i dogovora.

Pročitajte još - IZBORI NA KiM: Srpska lista proglasila pobedu; Građani Mitrovice na ulicama, Đurić: Nastavićemo da se borimo (FOTO)

Đurić je podvukao da neće dozvoliti da ogroman posao urađen za dobrobit Srba na KiM obezvređuje jedan politički maneken čija je, kako je naveo, jedina svrha bavljenja politikom bila odsedanje po skupim hotelima i pravljenje lukrativnih kombinacija sa domaćim i inostranim tajkunima.

"Jeremić nije narodni poslanik, ali i da jeste, siguran sam da ne bi imao hrabrosti da kroči nogom u parlament, jer bi bio pozvan na odgovornost za sva zla i nepravde nanete srpskom narodu na KiM i interesima naše države", uveren je Đurić.

Smatra da bi, kada bi se našao u parlamentu, Jeremić morao da objasni poslanicima da zašto je pred Međunarodnim sudom pravde tražio i dobio najsnažniji argument u prilog albanskim secesionistima, na koji se i danas u Prištini pozivaju u svojim platformama.

"Morao bi da objasni i zašto je doveo Euleks, zašto se nije borio protiv priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, morao bi da pojasni neke svoje antisrpske citate iz vikiliksovih dokumenata i još mnoge druge stvari", zaključuje Đurić.

ĐURIĆ: HARADINAJ DA PRIHVATI STVARNOST, AP KiM DEO SRBIJE

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj treba da prihvati stvarnost da je Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija deo Republike Srbije, a Srbija je spremna za sporazum kojim će AP KiM garantovati najviši stepen autonomije, u skladu sa evropskim i svetskim standardima.

"Takođe, spremni smo da garantujemo brojna ljudska prava, uključujući pravo na upotrebu jezika i pisma za žitelje albanske narodnosti u našoj južnoj pokrajini, obrazovanje na maternjem jeziku i mnogo šta drugo. Srbija je država i Albanaca sa Kosova i Metohije i potrebno nam je međusobno poštovanje i uvažavanje",istakao je Đurić u saopstenju, saopštila je Kancelarija za KIM.

Prema njegovim rečima, Srbija, uključujući Kosovo i Metohiju, je jedno društvo i to je realnost koju u Prištini konačno treba da prihvate.

"Dve godine Haradinaj gazi sve sporazume i dogovore i čini apsolutno sve da sruši dijalog Beograda i Prištine. I to čini pred očima celog sveta. Danas veoma loše glumi želju za sporazumom, plasirajući ideje koje su van kontakta sa stvarnošću u Srbiji, čiji je Kosovo i Metohija sastavni deo", istakao je Đurić u saopštenju.