Predsednik Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić izjavio je danas da su "separatisti na Kosmetu očekivali da će Srpska lista i Srbi doneti odluku da bojkotuju lokalne izbore kako bi oni mogli da izguraju albanske kandidate u srpskim sredinama".

Đurić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, pozvao Srbe da sutra izađu na izbore za gradonačelnike četiri opštine sa srpskom većinom na severu KiM, istakavši da glasački listići predstavljaju "bedem nastojanjima Prištine da ih zauzme prevarama i trikovima".

On je dodao i da Priština, u želji da zastraši Srbe, planira da pošalje veliki broj albanskih policajaca na biračka mesta i odvrati ljude od glasanja.

Pročitajte još - Đurić: Hrabro, referendumski na izbore 19. maja; Važno je što je sazvana sednica o Kosmetu

"Kažem sada svima kojima su u srcu Zvečan, Kosovska Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić, Banjska, da znaju da su ovo izbori na kojima se brani opstanak Srbije i srpskih interesa", naglasio je Đurić.

Rekao je i da će pokušati da bude sutra na Kosmetu, ali je podsetio da mu je u prethnodnih godinu dana 18 puta onemogućen dolazak na KiM, ali je dodao da, međutim, ljudi iz Kancelarije za KiM svakog dana idu na Kosmet i da će nastaviti da budu sa srpskim narodom.

"Naš narod na KiM niko ne može da zastraši i uveren sam da će sutra pokazati slogu i snagu", rekao je direktor vladine Kancelarije za KiM.

Povodom najavljene posebne skupštinske sednice o Kosovu i Metohiji, koja je zakazana za 27. maj, istakao je da je parlament mesto gde se razgovara o najvažnijim temama i da je to mesto gde treba da se iskažu razlike u mišljenjima a ne na ulici.

Đurić je ocenio da je reč o odličnoj prilici da se čuje šta se radilo u vezi s Kosmetom i da se iznesu različiti stavovi, a na kritike dela opozicije da je ta sednica politički trik, rekao je da su oni do juče govorili da nema nikakve rasprave o KiM u Skupštini.