BEOGRAD - Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin reagovao je na izjavu predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija da za 20 godina niko iz Srbije nije osuđen za "masakre na Kosovu", postavivši pitanje kada će neko od kosovskih Albanaca odgovarati za zločine nad Srbima.

"Ko je ubio dvogodišnjeg Danila Cokića u krilu trudne majke, ko je ubio decu u Goraždevcu, ko je streljao žeteoce u Starom Grackom, ko je pobio Srbe na Radonjićkom jezeru? Zašto nisu osuđena braća Mazreku za silovanje i ubistvo dvanaestogodišnje devojčice u selu Klečka? Ko je osuđen za masovne grobnice kod Volujka, ko je osuđen za ubistvo Šiptara svedoka u procesu protiv Haradinaja ? Ko je osuđen za ubistva i trgovinu organima otetih Srba, gde su presude za ubijanje, paljenje i proterivanje u pogromu 2004. godine", upitao je Vulin.

U saopštenju za javnost, on je podsetio da Albanaca po popisu stanovništva na Kosovu sada ima više nego pre rata, a Srba za 250.000 manje, dok je Goranaca manje za 20.000.

PROČITAJTE JOŠ - AMBASADA SAD: Ratnim zločincima nije mesto u vladi tzv. Kosova

"Kada će neko od Šiptara odgovarati za etničko čišćenje? Tači je lažov, ali i zločinac. Svet će jednom morati da prizna da je šiptarskim teroristima dao vlast i slobodu. Nadam se da će priznanje greške doći pre nego što velika Albanija zapali Balkan", istakao je ministar Vulin.

VULIN: MRZE VUČIĆA, PA ISMEVAJU PATRIJARHA I CRKVU


Ministar Aleksandar Vulin reagovao je danas na tvit koji je objavila Narodna stranka Novi Sad, a u kome se ismevaju i omalovažavaju patrijarh Irinej i predsednik Aleksandar Vučić, rečima da je mržnja Vučićevih protivnika tolika da su i crkva i patrijarh postali predmet napada.

Na tviter nalogu Narodne stranke Novi Sad postavljena je fotomontaža predsednika Aleksandra Vučića kao patrijarha i tekst: "U ime Mercedesa i državne donacije. Amin".

Vulin smatra da su ustaše u Drugom svetskom ratu bile poslednji koji su sa toliko besa vređali i napadali srpsku crkvu i patrijarha.

"Jeremić, Petričević, Novaković proglasili su srpsku crkvu za ''sendvičarasku'', ''plaćeničku'' ", naveo je Vulin u pisanoj izjavi, reagujući na komentare koji usledili ispod ovog tvita.

Vulin kaže da je greh patrijarha i Sabora to što su poslušali šta predsednik Srbije ima da kaže i upitao - koga to drugog vladike treba da čuju.

"Jeremića, okupljene pod šatorom, ambasadore? Jeremić i ostali pljuvači nekog predstavljaju, ali Srbe sigurno ne", naveo je on.

I Gradski odbor Pokreta socijalista Novog Sada reagovao je i naveo da su ovim činom "Vuk Jeremić, bivši gradonačelnik Novog Sada i osuđenik Borislav Novaković dotakli dno u svom političkom delovanju".

"Sramne fotomontaže patrijarha koje kače na zvanični profil svoje stranke oslikavaju svu mržnju i zlobu koju Jeremić i njegovi članovi osećaju prema svojoj državi, narodu i crkvi. Bedne fotomontaže su njihov odgovor na pokušaj rešavanja najvažnijeg nacionalnog pitanja, pitanja Kosova i Metohije", navode iz Pokreta socijalista.