BRISEL, PRIŠTINA - Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini izjavila je da bi tzv. Kosovske bezbednosne snage trebalo da se transformišu samo u postepenom procesu i u potpunosti u skladu sa ustavom samoproklamovanog Kosova, prenela je prištinska Gazeta Ekspres.

U pisanom odgovoru za taj list, Mogerinijeva je podsetila da je parlament tzv. Kosova usvojio zakon o Kosovskim bezbednosnim snagama 14. decembra prošle godine, te da je Evropska unija i dalje mišljenja da bi mandat tih snaga treba da se menja samo kroz, kako je navela, sveobuhvatan i postepen proces.

Mogerini kaže i da se EU nada da će Priština odgovoriti na svoje obaveze prema sporazumima postignutim u Briselu.

PROČITAJTE JOŠ -
Drecun o transformaciji KBS u vojsku tzv. Kosova: Dovršavanje legalizacije terorističke OVK

"Evropska unija je, u raznim prilikama, ponovila nadu da će Kosovo nastaviti da ispunjava svoje obaveze prema prvom sporazumu postignutom u Briselu u aprilu 2013. i njegovim bezbednosnim aranžmanima. NATO je javno izjavio da će nastaviti misiju Kosovskih snaga (KFOR) da obezbedi bezbedno okruženje na Kosovu i da će Severnoatlantski savet razmotriti nivo angažovanja NATO-a sa Kosovskim bezbednosnim snagama", zaključila je Mogerini.

Skupština samoproklamovanog Kosova je 10. decembra prošle godine izglasala tri nacrta zakona o transformaciji KBS, a, kako se očekuje, potpuna transformacija bi trebalo da bude okončana u periodu do 10 godina.