SRPSKI narod, njegovo rukovodstvo i crkveni velikodostojnici nastavljaju borbu za očuvanje Kosova i Metohije, svesni teške pozicije u kojoj se nalazimo, ali uz želju za očuvanje mira i sa čvrstom voljom da ne pristanemo na ucene moćnika!

Ovo bi, u najkraćem, bio siže dvoipočasovnih otvorenih razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa patrijarhom Irinejem i arhijerejima u zgradi Patrijaršije u Beogradu. Koliko je taj susret, kojem je prisustvao i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, bio blagotvoran i koristan, svedoči i to što su se na kraju šef države i vladika Teodosije - izgrlili pred svima. I ta simbolična slika uliva nadu da se samo sabrani, mudri i u otvorenom dijalogu svetovne i duhovne vlasti možemo zajednički izboriti za očuvanje nacionalnih interesa, ne samo u južnoj pokrajini.

Pročitajte još - VUČIĆ POSLE SABORA SPC: Neko mora da donosi ovozemaljske odluke; Irinej: Ne sumnjamo u dobre namere predsednika Srbije


Prema saznanjima "Novosti", tokom otvorene diskusije pokrenuta je i priča o ideji razgraničenja sa Albancima. Šef države je, navodno, kazao da smo možda imali šansu da se izborimo za to, ali da je napadnut sa svih strana i da su male šanse da se to ostvari.

Prema našim informacijama, ogroman broj vladika priklonio se Vučićevom pristupu u rešavanju kosovskog čvora. Tako je u jednom trenutku vladika Ignjatije kazao nepoverljivim arhijerejima:

- Slušao sam sve te vaše priče i kada je bila Hrvatska i kada je bila Crna Gora. Razumite nas, predsedniče, i uradite sve što možete da bude najbolje. Sve smo vas razumeli.

Vučić je direktno, bez rukavica, poručio da se oni koji se grčevito bore za odbranu naših interesa na KiM ne mogu proglašavati izdajnicima. Naši sagovornici prenose nam da je bila poprilično oštra rasprava predsednika i mitropolita Amfilohija oko presude za takozvani državni udar u Podgorici, ali i oko Amfilohijevog odnosa prema Milu Đukanoviću i svetinjama u Crnoj Gori.