BEOGRAD - Prisustvo predsednika Aleksandar Vučića sednici redovnog godišnjeg zasedanja Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve veoma je važno i predstavlja ozbiljan korak ka onome na šta srpski patrijarh Irinej ukazuje - da se stvori jedna vrsta nacionalnog jedinistva i konsenzus oko pitanja od životne važnosti za državu i narod, izjavio je generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

On je za TV Pink rekao da je jedna od ključnih tačaka spajanja interesa države i crkve Kosovo i Metohija i da jučerašnji razgovor može samo više da doprinese ka stvaranju minimuma nacionalnog jedinstva oko nekih stvari oko kojiih ne treba da postoji sporenje.

"Samim tim je ovakav događaj, kao što je prisustvo (predsedavajućeg Predsedništva BiH) Milorada Dodika i našeg predsednika redovnom zasedanju sabora veoma važno i nešto sto se nije mnogo puta u prošlosti dogodilo", rekao je Selaković.

PROČITAJTE JOŠ - PREDSEDNIK NA SABORU SPC: Zajednička borba za Kosovo i Metohiju

On je ukazao da predsednik Vučić ima jasan stav da crkva ima pravo na svoje viđenje i stavove. Selaković je podsetio da je patrijarh rekao da se predsednik Vučić junački bori i ukazao i na ozbiljne neizvesnosti u toj junačkoj borbi, imajući u vidu da je kosovsko pitanje jedno od najkompleksnijih.

"Idelno rešenje postoji u našim glavama, ali je daleko od realnosti, presednikova politika je da izvučemo maksimum u granicama naših mogućnosti. Razgovor juče nije bio nimalo lak, ali je bio otvoren", rekao je Selaković.

On je dodao da je pored pitanja KiM blo reč i o drugim projektima, od kojih je neke predsednik Vučić sam inicirao, između ostalog i da se završi Hram Svetog Save.

Selaković je naveo da će najveći deo mozaika u Hramu ove godine biti gotov. "I pored toga što jučerasnji razgovor nije bio lak, važno je da je do njega došlo i da smo izašli ne kao dve, već kao jedna srpska strana. Uloga patrihjarha je velika, i sve pohvale, jer je on imao mudrosti da uputi ovakav poziv dvojici predsednika i da lični doprinos koji deluje pomiriteljski i razumno za ceo naš narod bez obzira gde živi", rekao je Selaković. On je dodao da su dve stvari na KiM važne - narod i svetinje.