PREPOZNATLjIVE stolice na kojima su u velikoj sali Skupštine Srbije sedele generacije poslanika moraće na remont, jer se koža pohabala. Ipak, restauracija neće ići lako pošto obnovljene "fotelje" moraju da izgledaju isto kao originalne.

Baš iz ovih razloga, jedan konkurs je propao. Pošto je zdanje na Trgu Nikole Pašića kulturno dobro i pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, ova institucija je procenila da koža kojom je ponuđač planirao da obnovi stolice "ne odgovara originalnim - kvalitetom, bojom ni teksturom". Zato će javna nabavka morati da bude ponovo raspisana.

- Restauracija sedišta u velikoj plenarnoj sali treba da bude izvedena prema originalnim sedištima. Sedišta i nasloni moraju da budu presvučeni jednim komadom kvalitetne kože (teleći boks), koja svojom teksturom, bojom i debljinom odgovara izvornom uzorku sedišta, sa mesinganim ukrasnim trakama i sa ispunom koji je u skladu sa datim - navodi se u objašnjenju Zavoda.

Pročitajte još - Antikvitet vraćen Skupštini

Osim problema sa materijalom, firma koja se prijavila nije imala ni dovoljno zaposlenih za ovakvu vrstu posla.

Inače, u pozivu zainteresovanim izvođačima navedeno je da ukupno ima 484 sedišta - u parteru ih je 345, a na galeriji 139. Za njihovu reparaciju potrebno je oko hiljadu kvadrata kože. Takođe, piše da je potrebno da se izvrši demontaža i ponovna montaža kožnih sedišta zajedno sa naslonom, da se ona sukcesivno odnose u radionicu i reparirana vraćaju, ugrade i fino doteraju. Firma je dala ponudu da ovaj posao obavi za 9.970.400 dinara, bez PDV.

Čuveni arhitekta Nikola Krasnov osmislio je enterijer parlamenta. Projekat su činili nacrti za nameštaj, rasvetna tela, tepihe i draperije, iscrpan tekstualni opis, kao i crteži rasporeda nameštaja. Svaka prostorija precizno je definisana, tako da je danas moguća autentična rekonstrukcija svih prostora u zdanju.


DELO NAJBOLjIH MAJSTORA

U SRPSKOM zakonodavnom domu nalaze se dve grupe nameštaja. Prvu čini onaj koji je sredinom četvrte decenije 20. veka izrađen po nacrtima Krasnova, a drugu komadi koji su tokom polovine 20. veka postepeno zamenjivali originalne. Sačuvani mobilijar izgrađen je od slavonske hrastovine i orahovine najvišeg kvaliteta, presvučen je pažljivo odabranom kožom crvene, zelene, plave i braon boje. Stolarske i tapetarske radove izvele su ruke najboljih međuratnih majstora.