KORISTEĆI već oprobani recept, podnet je zahtev Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave da se u Registar upiše Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa tako što bi se preimenovala postojeća Zelena ekološka partija.

Na taj način, koristeći rupe u zakonu, Đilasova stranka izbegla je sakupljanje 10.000 potpisa građana, koliko je potrebno za formiranje nove političke organizacije.

PROČITAJTE JOŠ: Pitanja za Vladu: Mole za potpisanu sliku Ane Brnabić

- Zakon o političkim strankama ne sadrži odredbe kojima bi se ograničavala promena bilo kojeg podatka koji se upisuje u Registar, pa tako ne sadrži ni odredbe o zabrani promene naziva stranke. To bi jedino bilo onemogućeno ukoliko bi novi naziv izazivao zabunu u javnosti, povređivao moralna osećanja građana, asocirao na političku stranku čije je delovanje zabranjeno zakonom - rečeno je "Novostima" u Ministarstvu državne uprave.

Takođe, navode i da je u sprovođenju propisa kojima se uređuje političko organizovanje, neophodno voditi računa i o Ustavom zagarantovanoj slobodi udruživanja.

Osnivanje političke stranke, a koristeći postojeće, postalo je popularno, pa je na isti način prošle godine Vuk Jeremić dobio partiju, i to preuzimajući Narodni pokret Srbije Miroslava Aleksića, iz Trstenika. I predsednik Opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić priključio je svoje udruženje građana Pokretu ujedinjenih lokalnih samouprava, a onda ga preuzeo i promenio ime u SPAS. Kada je pre nekoliko godina Boris Tadić izašao iz DS, ujedinio se sa strankom Zeleni Srbije, pa se vrlo brzo razdvojio i samo registrovao novo ime svog SDS.

Od partija, koje su među poslednjima formirane, proceduru su potpuno poštovali i prikupljali potpise građana Pokret obnove Kraljevine Srbije i "Zdrava Srbija" Milana Stamatovića.

Inače, overa svakog potpisa košta 360 dinara, pa za 10.000 potpisa treba 3,6 miliona dinara.

PROČITAJTE JOŠ: Haradinaj: Nema više govora o taksama i granicama

STIŽU STROŽE ODREDBE

NOVI zakon o strankama, koji će preciznije urediti osnivanje političkih partija, trebalo bi da se nađe pred poslanicima do kraja godine. Javna rasprava o nacrtu biće održana početkom maja. Precizniji propisi predviđaće da se za osnivanje nove političke organizacija mora sakupiti 10.000 potpisa građana i da više neće biti moguće njihovo formiranje preuzimanjem postojeće.