PEKING - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavestio je u Pekingu šefa ruske države Vladimira Putina o razvoju situacije na Kosovu i Metohiji i u kom pravcu ide rešavanje kosovskog problema, a Putin je potvrdio da zvanična Moskva pažljivo prati situaciju i da će pružiti Srbiji podršku, navode nezvanični izvori posle sastanka dva lidera.

Vučić je na početku bilateralnog sastanka rekao da ne razume neverovatne poteze Pristine, a bilo je reci i o predstojecem sastanku u Berlinu. Zahvalio je ruskom predsedniku na podršci, posebno kada je reč o očuvanju teritorijalnog integriteta i celovitosti zemlje.

Putin je rekao da Rusija pažljivo prati situaciju oko Kosova i Metohije i da će pružiti Srbiji podršku. Dodao je i da je zadovoljan ekonomskom saradnjom dve zemlje, te da mu je drago da mogu da razgovaraju o bilateralnim i regionalnim pitanjima.

PROČITAJTE JOŠ - VUČIĆ SE SASTAO SA PUTINOM: Glavna tema Kosovo i Metohija (FOTO)

Dvojica predsednika razgovarala su i o energetskoj saradnji i gasovodu, a predsednik Srbije je ruskom kolegi pokazao prve fotogarfije o početku gradnje gasovoda "Turski tok" kroz Srbiju.

"Razgovarali su i o vojno tehničkoj saradnji, kao i o radovima koje ruske železnice izvode na deonici Stara Pazova - Nov Sad".

Vučić je rekao i da je u saradnji dve zemlje postignuto mnogo konkretnih rezultata. "Zadovoljan sam zbog mogućnosti da se sastanemo na marginama današnjeg skupa i porazgovaramo o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu", rekao je ruski predsednik, koji je, takođe, podsetio na svoju posetu Beogradu u januaru ove godine.

Prema njegovim rečima, ta poseta je doprinela aktiviranju bilateralne saradnje. Vučić je rekao da u Srbiji tu posetu doživljavaju kao istorijsku. To je bila poseta koja je, prema Vučićevim rečima, dotakla srca svih građana Srbije.

Srpski predsednik, inače, na početku sastanka je čestitao Putinu, obraćajući mu se na ruskom jeziku, veliki pravoslavni praznik, Vaskrs. Sastanku srpskog i ruskog lidera prisustvovali su i šef ruske diplomatije Segrej Lavrov, kao i srpski ministri, članovi delegacije koja boravi na forumu Pojas i put u Pekingu.

SRPSKE NOŠNjE NA SVEČANOM PRIJEMU KOD ĐINPINGA


TOKOM svečanog prijema u Pekingu za učesnike foruma "Pojas i put" čiji je domaćin bio kineski predsednik Si Đinping u delu kulturno-umetničkog programa izvođene su kineske melodije i plesovi i performansi iz tri zemlje: Egipta, Filipina i Srbije, saznaju "Novosti". Plesači su igrali u našim narodnim nošnjama, dok su na videobimu prikazivani snimci Beograda.

Na ovaj forum došlo je oko četrdeset šefova država i vlada iz celog sveta.