KANDIDATI Srpske liste za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosmeta ipak će moći da se nadmeću u izbornoj trci 19. maja. Centralna izborna komisija u četvrtak je potvrdila odluku Panela za žalbe, koji je prihvatio prigovor SL, jer CIK prethodno nije hteo da odobri kandidature predstavnika ove stranke.

To znači da će Goran Rakić, Vučina Janković, Zoran Todić i Srđan Vulović biti među kandidatima za gradonačelnike opština na severu KiM. Sve do u četvrtak popodne, dok se nije izjasnio Panel za žalbe, bilo je neizvesno hoće li oni moći u trku, jer su članovi CIK iz redova pokreta "Samoopredeljenje", sve vreme bili uzdržani i time blokirali učešće predstavnika SL na izborima.

Prema našim izvorima, posle negativne odluke CIK u sredu, predstavnici međunarodne zajednice uputili su oštre reči prištinskim zvaničnicima, a nemački ambasador u Prištini Kristijan Helt reagovao je putem "Tvitera", gde je napisao:

- Bez mogućnosti da sudim o pravnim aspektima odluke u ovoj fazi, ipak se pitam kakva je politička mudrost takvog koraka? Kao da stvari nisu dovoljno komplikovane.

Predstavnici "Samoopredeljenja" u CIK, inače, zahtevali su da se srpski kandidati Rakić (Severna Kosovska Mitrovica), Janković (Zvečan) i Todić (Leposavić) zamene, zato što su na mesta gradonačelnika podneli ostavke krajem novembra 2018. zbog uvođenja taksa i jer se najavljuju ponovne ostavke ako budu izabrani. Kandidatura Srđana Vulovića za predsednika opštine Zubin Potok nije osporavana.


NAJAVA AKCIJA

ČLAN Centralne izborne komisije Stevan Veselinović rekao je, za "Novosti", da su predstavnici "Samoopredeljenja" najavili neke akcije protiv ovakog ishoda. Međutim, on kaže da to ne može da ugrozi kandidaturu predstavnika Srpske liste.