Tokom bilateralne posete Gruziji, prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića primio je predsednik Vlade Gruzije Mamuka Bahtadze, a sagovornici su istakli visok stepen usaglašenosti stavova dve države o najvažnijim političkim i ekonomskim pravcima razvoja.


Razmenjena su mišljenja i stavovi o osnovnim principima međunarodnog prava, poštovanja teritorijalnog integriteta ali i uspešnim ekonomskim reformama koje se sprovode u obe države, digitalizaciji, modernizaciji javne uprave, razvoja infrastrukture i komunikacija i napretku u razvoju pozitivnog preduzetničkog okruženja.


Ministar Dačić i premijer Gruzije su istakli tradicionalne i prijateljske veze dva naroda i neophodnost njihovog daljeg unapređenja i otvaranja novih dimenzija saradnje, pre svega u ekonomskoj oblasti.

PROČITAJTE JOŠ: DAČIĆ PRIŠTINI: Odustanite od pisanja, odavno ste pročitani


Ministar Dačić je pozvao premijera Gruzije da poseti u najskorije vreme Srbiju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.


DAČIĆ SA PREDSEDNIKOM GRUZIJSKOG PARLAMENTA

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas u Tbilisiju sa potpredsednikom Parlamenta Gruzije Georgom Volskim koji je posebno istakao važnost međunarodnog prava, principa teritorijalnog integriteta kao i poštovanja ovih postulata kao osnova u međunarodnim odnosima.

Zajednički je konstatovano da je bilateralna saradnja dve države na visokom političkom nivou, za šta je potvrda i nedavna poseta Republici Srbiji visoke parlamentarne delegacije iz Gruzije, ali i da je neophodno saradnju upotpuniti razvojem u oblasti ekonomije za šta postoji veliki potencijal i interes, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.


Dačić je sagovornika upoznao i sa procesom reformi koje sprovodi Vlada Srbije i tokom evropskih integracija.

Obostrano je zaključeno da je nastavak saradnje parlamenata dve države važan segment u opštem unapređenju bilateralnih odnosa i da će se nastaviti sa razmenom poseta parlamentaraca kako bi se veze, saradnja i zajednički rad dodatno obogatili razmenom iskustava i zajedničkim radom na zaštiti teritorijalnog integriteta obe države, kao i razmenom iskustava u evropskim integracijama.

Volski je upoznao Dačića sa prioritetima i zadacima rada parlamenta, kao i sa ostvarenim rezultatima u cilju unapređivanja parlamentarizma u Gruziji.

Dačić se upisao u knjigu počasnih gostiju Parlamenta Gruzije.


DAČIĆ SA GRUZIJSKIM KOLEGOM O SARADNjI I GLOBALNIM IZAZOVIMA

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zahvalio je danas na čvrstoj poziciji Gruzije u poštovanju međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta Republike Srbije.

Dačić, koji boravi u bilateralnoj poseti Gruziji, razgovarao je sa svojim kolegom i domaćinom, ministrom inostranih poslova Davidom Zalkalianijem i upoznao ga o tekućim reformama koje sprovodi Vlada, kao i toku evropskih integracija Srbije i mogućnostima ekonomske saradnje.

Šefovi diplomatija dve države su razmenili mišljenja i o unutrašnjepolitičkim, regionalnim, evropskim i globalnim procesima i izazovima aktuelnog trenutka.

Posebnu pažnju dvojica ministara su posvetili daljem unapređenju bilateralne saradnje između dve države i to pre svega u oblasti privredne saradnje.

Šef srpske diplomatije je u prijateljskom razgovoru sa ministrom inostranih poslova Gruzije istakao značaj dobrih i prijateljskih odnosa između dve države i njenih naroda, te izrazio zadovoljstvo uspešnom saradnjom u svim oblastima od obostranog interesa.

U tom smislu, ministar Dačić je podvukao i važnost nedavnog otvaranja diplomatskog predstavništva Gruzije u Republici Srbiji što će, kako se navodi, dodatno podstaći razvoj bilateralne saradnje.

To je veliki korak napred, rekao je Dačić.

Nakon sastanka ministri su potpisali Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti omladine i sporta između Ministarstva omladine i sporta Srbije i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Gruzije i Zajedničku deklaraciju prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova i ministra inostranih poslova Gruzije.

Dačih je konstatovao da su bilateralni odnosi Gruzije i Srbije veoma dobri i da nema otvorenih, ni spornih pitanja.

"Očekuje nas niz značajnih susreta u sledećem periodu, Srbija i Gruzija imaju dobre istorijske odnose, postoji poštovanje i ljubav između dva naroda i važno je to negovati. Međusobno podržavamo jedni drugi kad je reč o principima međunarodnog prava. Veoma smo zahvalni Gruziji na principijelnom stavu kad je reč o teritorijalnom integritetu Srbije vezano za pitanje Kosova, a isto tako Srbija ima čvrst principijelni stav kad je reč o očivanju teritorijalnog integriteta Gruzije", rekao je Dačić.

On je naveo da je cilj da se dobra saradnja proširi i na ekonomskom planu, i da bi ona mogla biti bolja.

"Možemo da uradimo značajno više u narednom periodu, da još unapredimo odnose i saradnju, naročito na ekonomskom planu, a takođe razmišljamo i o slobodnoj trgovini", rekao je Dačić.

Dačih je takođe naveo da Gruzija ima dobre rezultate kada je u pitanju reforma e uprave i da će na tom planu može svojim iskustvom pomoći Srbiji.

Takođe je naveo da u julu očekuje zasedanje mešovitog komiteta.

On je dodao da bi uvođenje direktne avionske linije bilo veoma važno za dalje unapređenje saradnje i komunikaciju.

Dačić je pozvao svog kolegu Davida Zalkalianija u posetu Beogradu.