ZBOG nedostatka kvoruma u sredu je prekinuto zasedanje Gradske skupštine u Novom Pazaru, a povod za prekid bilo je odbijanje većinske koalicije Sandžačke demokratske partije (SDP), Sandžačke narodne partije (SNP) i Srpske napredne stranke (SNS), da se u dnevni red uvrsti predlog koalicionog partnera SDA o preimenovanju ulica u Novom Pazaru.

Pošto su sednicu napustili odbornici SDA i opozicione Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića, lokalni parlament nije imao dovoljno odbornika za donošenje odluke. Ne zna se kada će sednica biti nastavljena i da li će doći do pucanja koalicije SDP-SDA i možda formiranja neke druge skupštinske većine.


PROČITAJTE JOŠ: SULEJMAN UGLjANIN NEZADOVOLjAN: SDA zove na ulicu

Između ostalog, na predlog SDA Sulejmana Ugljanina, jedna ulica u centru Novog Pazara trebalo je da nosi ime Aćifa Hadžiahmetovića, Aćih-efendije, ratnog gradonačelnika Novog Pazara koga su poratne komunističke vlasti streljale zbog saradnje sa okupatorom i ratnih zločina koje je počinio u ovom kraju. U SDA, međutim, tvrde da je Aćif-efendija ili Aćif Bljuta, kako se zvao pre dolaska sa Kosova u Novi Pazar, bio "organizator odbrane Novog Pazara od četničkih formacija" i zaštitnik Bošnjaka i da je pred sudom pokrenuta njegova rehabilitacija.

Alija Izetbegović


PROČITAJTE JOŠ: SULEJMAN UGLjANIN NEZADOVOLjAN: SDA zove na ulicu


Predlogom SDA, ulicu u Novom Pazaru trebalo je da dobije balista i čuveni fašistički sluga sa Kosova Šaban Poluža, koji je počinio strašne zločine na Kosovu i u Novom Pazaru, zatim Ibrahim Rugova, Adem Demaći... Jedna ulica trebalo je da nosi ime "Sjeničke deklaracije" (kojom je traženo otcepljenje Sandžaka i pripajanje Bosni a centralna ulica - Stefana Nemanje trebalo je da se preimenuje u bulevar ZAVNOS (Zemaljsko antifašističko veće narodnog oslobođenja Sandžaka). Svoj bulevar u Novom Pazaru trebalo je da dobije i Vinston Čerčil, a ulice Mehmed-paša Sokolović, kralj Tvrtko, Alija Izetbegović, Isa-beg Isaković...

Foto Z. Jovanović


PROČITAJTE JOŠ:
Ugljanin veličao fašiste, a Srbija mu fašistička


Aćif Hadžiahmetović


NERVOZA U VLADAJUĆOJ KOALICIJI

ŠEF odborničke grupe Zukorlićeve SPP Jahja Fehratović izjavio je da bi prekid sednice mogao da bude i početak raskola između SDP i SDA, koje sa SNP i SNS čine vlast u Novom Pazaru. On ističe da u predlogu SDA ima mnogo imena koja zaslužuju ulicu u Novom Pazaru, ali ima i imena o kojima bi se moralo diskutovati.

Predložićemo da se formira posebna komisija sastavljena od predstavnika svih partija i drugih relevantnih organizacija koja bi razmatrala ovu osetljivu temu - kaže Fehratović.


PROČITAJTE JOŠ: Ugljanin veličao fašiste, a Srbija mu fašistička