CENTRALNA izborna komisija tzv. Kosova nije u sredu potvrdila kandidature predstavnika Srpske liste za izbore za predsednike četiri opštine na severu jer su članovi ovog tela iz pokreta Samoopredeljenje bili uzdržani tokom glasanja. Zbog toga je SL najavila žalbu Izbornom panelu, a zatim, ako zatreba, i višim sudskim instancama.

- Ova odluka je u potpunosti politička i protiv demokratskih prava srpskog naroda. Ona predstavlja kršenje svih elementarnih prava Srba - saopštio je Stevan Veselinović, član SL u CIK-u, posle odluke.

Članovi Samoopredeljenja u CIK, inače, zahtevaju da se srpski kandidati Goran Rakić, Vučina Janković i Zoran Todić zamene, zato što su na mesta gradonačelnika podneli ostavke krajem novembra prošle godine zbog uvođenja taksi na proizvode iz centralne Srbije, zato što se kao predsednici severnih opština u ostavci ponovo kandiduju za iste pozicije i što najavljuju ponovne ostavke ako budu izabrani.

Oni insistiraju i da se o kandidatima SL izjasni Ustavni sud Kosova. Takođe, njima nije sporna kandidatura Srđana Vulovića za predsednika opštine Zubin Potok, jer je on novi kandidat, pošto je na čelu tog mesta, do podnošenja ostavke, bio je njegov brat Stevan Vulović.

Komentarišući odluku CIK-a u Prištini, predsednik Aleksandar Vučić rekao je da to predstavlja brutalno ukidanje demokratije na koje niko iz sveta nije reagovao i najavio je da će nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i ostalim liderima koji će doći na skup u Berlin 29. aprila postaviti pitanje: kako se naziva to kad nekome branite da se kandiduje zato što vam se ne sviđa njegova politika, iako u njoj nema ništa protivzakonito, niti narušava nečija ljudska prava?

Vučić je naveo da je ogroman novac uložen kako bi se uništio ugled SL i ona razorila, kao i da su stranci napravili svoje medije na severu KiM sa tim ciljem i da bi se Srbi sa KiM odvojili od Beograda:

- Ali nisu uspeli, oni će biti uz svoj narod i državu. Videli su da im ni milioni dolara ne pomažu da promene volju srpskog naroda. Albanci su mislili da Srbi neće želeti da učestvuju na izborima, a sada, kada su rekli da će izaći i ponovo pobediti, žele da im zabrane izlazak samo zato što se njihova politika ne sviđa Tačiju, Haradinaju ili Veseljiju.

Srpska lista je u sredu saopštila da su njeni kandidati odlukom CIK-a diskvalifikovani iz izbornog procesa zbog svojih programskih opredeljenja i činjenice da nastupaju u ime ubedljive većine Srba na KiM, kao i da odluka CIK predstavlja najdirektnije kršenje ustavnog poretka uspostavljenog upravo voljom albanskih političkih aktera. Izbori za predsednike četiri severne opštine zakazani su za 19. maj, a CIK je potvrdio kandidature predstavnika Demokratske partije Kosova i pokreta Samoopredeljenje.


PROČITAJTE JOŠ: Potvrdu o kandidatima Srpske liste „koče“ članovi CIK-a iz „Samoopredeljenja“JAČANjE POZICIJE

MINISTARSTVO spoljnih poslova u Tirani formiraće posebno odeljenje stručnjaka koje će raditi na jačanju međunarodne pozicije Prištine, najavio je albanski šef diplomatije Gent Cakaj, koji je rođen na Kosovu. U tom odeljenju biće najkvalifikovanije diplomate tzv. Kosova i Albanije. Cakaj je najavio formiranje zajedničkih diplomatskih predstavništava Tirane i Prištine.ĐURIĆ: BESMISLENO UČEŠĆE U VLASTI

DALjE učešće Srba u bilo kakvim prištinskim institucijama i političkim procesima postaje besmisleno. Sprečavanje predstavnika SL da nastupe na izborima čin je kojim su srpskom narodu u pokrajini ukinuta sva politička prava - ocenio je u sredu direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

On tvrdi da su "predstavnici fašističkog i šovinističkog pokreta Samoopredeljenje u prištinskom CIK uveli mere nacionalne segregacije":

- Srbija Albancima neće uskratiti građanska i politička prava, jer se ovakvom ludilu i neodgovornosti Prištine ne sme parirati reciprocitetom.