ŠTETA zbog blokade radova na Trgu republike u Beogradu, koju predvodi Marko Bastać, dostigla je dva miliona dinara, a rekonstrukcija neće biti završena do 1. septembra, kako je bilo planirano. Gradske vlasti Beograda preduzeće niz mera da bi zaustavili nezakonito delovanje čelnika Starog grada, a odgovorne sankcionisali.

Ovo je u sredu rekao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, komentarišući nastavak sabotaže javnih radova u Beogradu u organizaciji predsednika opštine Stari grad i člana predsedništva Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa:

- Austrijska kompanija "Štrabag", svaki put kada se zaustave radovi, fakturiše gradu naknadu štete. Ovo je treća blokada u poslednjih nekoliko dana. Građani Beograda treba da pitaju Bastaća i njegove nalogodavce Boška Obradovića i Dragana Đilasa, zašto trg neće biti pušten u saobraćaj kako je planirano. Da ne govorimo o tome što Bastać dovodi sa sobom huligane, koje plaća iz opštinskog budžeta.

Grupa od petnaestak građana, predvođena Bastaćem, u sredu je zaustavila radove tako što su doneli stolice i stolove i posedali nasred Trga. Bastać je pre toga prišao radnicima "Štrabaga" i zamolio ih da ugase mašine i da se povuku. Tokom blokade po gradilištu se vozio na električnom trotinetu.

- Ostajem ovde 12 sati, a sledeća blokada biće na 24 sata, a zatim na 48 sati ukoliko gradonačelnik ne primi nezadovoljne građane na razgovor i ne smeni svog zamenika Gorana Vesića - rekao je Bastać.


Pročitajte još - Vesić: Krivične prijave protiv Bastaća i SzS zbog barikada u Kolarčevevoj


Komentarišući Bastaćev upad na gradilište, predsednik Aleksandar Vučić rekao je u sredu da ne razume one koji čupaju znakove i zaustavljaju radove, kao i da veruje da ni građani ne razumeju šta je smisao toga.

Politički analitičar Dragomira Anđelković kaže da je ovaj protest "direktno potkopavanje budućnosti građana Beograda":

- Zbog navodne borbe za interese građana, njima se zapravo odmaže. Takvo ponašanje podseća na histerično delovanje vračeva koji su se protivili dolasku železnice.


REKETIRAJU VLASNIKE KAFIĆA

OPŠTINA Stari grad je iz budžeta za ovu godinu potrošila 127,5 miliona dinara, od čega je 54,7 miliona otišlo na račune sumnjivih nevladinih organizacija, među kojima su najzastupljenije "Rispekt legal" i "Kodeks trejd". Te dve firme su i prošle godine dobile 55 miliona dinara, skoro jedanaest odsto budžeta. Huligani se plaćaju i tako što opština Stari grad ne izdaje rešenja za bašte. Onda "reketiraju" vlasnike kafića kako im se ne bi slala komunalna inspekcija - tvrdi Vesić.