PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak da je lideru GI SDP Oliveru Ivanoviću, koji je ubijen u Kosovskoj Mitrovici 16. januara 2018, u dva navrata nudio različite vrste obezbeđenja, ali da je Ivanović te predloge odbio.

Vučić je rekao da je Ivanoviću predložio da neki od pripadnika Žandarmerije budu "skinuti" iz te jedinice i prebačeni na Kosovo kako bi ga obezbeđivali, ali da je lider GI SDP to odbio navodeći da se ne oseća lično ugroženim:

- Za to imam svedoke u Ivanovićevoj najbližoj porodici.

On je na konferenciji za novinare pokazao dokument s pečatom "Tužilaštva Republike Kosova", koji sadrži izjavu Rade Trajković kao svedoka u istrazi o ubistvu lidera GI SDP, a u kojoj je navela da su Ivanovića "stalno pratile srpske bezbednosne službe":

- Zbog njenog svedočenja su Nedeljko Spasojević i Marko Rošić u pritvoru. Ili laže Rada Trajković, ili njihov specijalni tužilac Sulj Hodža, mada ne bih isključio ni da oboje lažu.

Pročitajte još - Vučić Srbima koji su pešačili sa KiM: Hvala vam, ne zbog mene već zbog ljubavi prema otadžbini

Govoreći o važnim razgovorima o KiM koji ga očekuju u Pekingu i Berlinu, Vučić je poručio i da Albanci moraju da znaju da bez kompromisa sa Srbijom nikada neće imati ništa:

- I međunarodna zajednica i Nemačka, SAD, Francuska, moraju da znaju da, bez kompromisa, pritisci ne pomažu.

Vučić je kazao da očekuje težak period po pitanju Kosova i Metohije:

- Očekujem brojne pritiske da Srbija učini dodatne ustupke kako bi umilila kosovske Albance da prihvate da ukinu takse da bi se otvorila mogućnost za dijalog. Moj odgovor je da ne ponižavaju Srbiju.