STRAZBUR - Izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je da očekuje da sastanak, 29. aprila u Berlinu, doprinese nastavku dijaloga Beograda i Prištine, što je zajednički cilj Evropske unije.

”Dijalog Beograda i Prištine biće deo konferencije u Berlinu, ali ona nije tu da zameni aktivnosti Evropske službe za spoljne poslove i Visoke predstavnice. Naš zajednički cilj je da dijalog bude nastavljen”, rekao je Mekalister.

Meklaister kaže da će Visoka predstavnica Federika Mogerini nastaviti da posreduje u dijalogu Beograda i Prištine, a da će sastanak u Berlinu biti doprinos nastavku razgovora i podrška ”dobrom i napornom radu” šefice EU diplomatije i njenog tima u Briselu.

PROČITAJTE JOŠ - Angela Merkel pozvala Vučića i Tačija da „sahrane“ plan o razmeni teritorija?

Na pitanje Tanjuga o mogućem nemačkom predlogu o ”specijalnom statusu za Sever Kosova” ili tzv ”duplom suverenitetu”, predsedavajući Spoljnopolitričkim odborom Evropskog paralmenta i blizak saradnik nemačke kancelarke Angele Merkel, srpskim novinarima je rekao da pozdravlja zajedničku inicijativu Berlina i Pariza da ”sagovornike dovedu za isti sto”, a da za detalje treba sačakati sastanak u Berlinu.

”Svi znamo, ne samo u Briselu, već i u Berlinu i Parizu, da nam je interes da Zapadni Balkan nastavi evrointegracionim putem. Znamo kako je važna politička i ekonomska stabilnost regiona jer održiva stabinost Balkana je od dobrobiti za ceo kontinent”, kaže Mekalister.

Upitan da li u cilju nastavka dijaloga Beograd može biti suočen sa idejom o daljim razgovorima bez ukidanja taksi, Mekalistre ocenjuje da je odluka vlasti u Prištini da uvede tarife od 100 procenata na robu iz Srbije i BiH u ovome trenutku ”glavna prepreka” . ”EU, SAD i drugi partneri Kosova oduvek bili jasni u zahtevu da ova odluka mora biti povučena”, ponavlja Mekalister.

On je rekao i da će berlinskom sastanku pored lidera zapadnoblakanse šestorke prisustvovati i zvaničnici Hrvatske, Slovenije, Evropske komisije i Evropske službe za spoljne poslove s ciljem da još jednom pokažu ”jasnu posvećenost Berlina i Pariza Zapadnom Balkanu”.

”Uveren sam da će svi sagovornici iskoristiti ovu priliku da razgovaraju o opštoj situaciji u regionu, političkoj i ekonomskoj stabilnosti Zapadnog Balkan, ali i o konkretnim pitanjima kao što su međusobna infrastrukturna povezanost što je prioritet nemačke agende”, zaključuje Mekalister.