Cilj predstojeće regionalne konferencije u Berlinu o Zapadnom Balkanu jeste da se „sahrani“ plan o razmeni teritorija, tvrdi bečki dnevnik „Standard“.

„Kancelarka namerava da predloži da sever KiM dobije jednu vrstu specijalnog statusa — to je utemeljeno i u ideji Zajednice srpskih opština, čije je formiranje dogovoreno Briselskim sporazumom, ali do sada nije primenjeno“, piše list.

„Standard“ piše da je Merkelova za 29. april sazvala balkanski samit u Berlinu, na kojem treba da se „sahrani“ diskusija o promeni granica po etničkim kriterijumima.

Samit se, navodi list, održava na inicijativu kancelarke Angele Merkel i predsednika Francuske Emanuela Makrona, a pozvani su premijeri celog regiona, uz šefove vlada Slovenije i Hrvatske, te predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika privremenih prištinskih vlasti Hašim Tači.

PROČITAJTE JOŠ - KOSOVSKI MEDIJI: Nemačka i Francuska nude dupli suverenitet kao rešenje

Podseća se da je Nemačka striktno protiv ideje promene granica, što su podržali visoka predstavnica EU Federika Mogerini, evropski komesar Johanes Han i savetnik u američkoj administraciji Džon Bolton, ali i Austrija i Mađarska, što je, ukazuje list, dijametralno suprotno dosadašnjoj politici Zapada.

„Moj utisak je da je dijalog izgubio na snazi, pa u tom smislu neće ni biti razmene teritorija“, naglašava ekspert za Balkan Ivan Krastev.

„Standard“ tvrdi da je ideja razmene teritorija pre svega kod Srba južno od Ibra izazvala veliki strah od progona, kao i da su SAD, u međuvremenu, prema diplomatskim krugovima, odustale od te ideje, jer je utvrđeno da bi to bilo povezano sa pravnim i bezbednosno političkim teškoćama. Članovi Nacionalnog bezbednosnog saveta SAD vratili su se iz Evrope u Vašington zabrinuti i preneli su da je možda lako razmenjivati šume i polja, ali ne i mesta u kojima žive ljudi.

U Berlinu, prema listu, svakako smatraju da je važnije da se postigne „dobar sporazum“ između Beograda i Prištine, nego brzi dogovor, a taj stav deli i Francuska, kojoj je na Balkanu pre svega važno da se uspostavi veća vladavina prava. „Standard“ ističe da sporazum treba da dovede do normalizacije „dve države“ u okviru procesa približavanja EU. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kako tvrdi list, želi da za priznanje Kosova dobije nešto i u tome je podržan od pojedinih Evropljana, što bi vodilo ka konceptu „teritorija za status“.