PRED Srbijom je užasno težak period po pitanju Kosova i Metohije i jedino što će se od nas tražiti jeste da priznamo nezavisnost Kosova. Pritisci će biti sve veći i žešći, tražiće punu nezavisnost bez podela i bilo čega za Srbiju i još da budemo srećni ako nam ne odrede poseban tribunal za Srbe. Podržavaće i unutrašnje elemente kako bi se smanjivala snaga srpske države i kako bi se do tog cilja što lakše došlo.

Ovo je u utorak lider SNS i predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo članovima Predsedništva i proširenog sastava Izvršnog i Glavnog odbora stranke, koji su se okupili u Sava centru. Glavne teme sednice Predsedništva bile su pripreme za veliki narodni skup u petak "Stop nasilju i budućnost Srbije", stanje na KiM i aktuelna politička situacija.

Pročitajte još - Vučić: Pred Srbijom je puno posla; Ako idemo na izbore, ima da pobedimo ubedljivije nego ikad; Miting ne počinje dok svi ne stignu

Odluka o eventualnom raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora biće, kako je poručio Vučić, doneta posle njegovih sastanaka sa predsednicima Kine i Rusije, Si Đinpingom i Vladimirom Putinom, kao i sastanka u Berlinu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim pliderom Emanuelom Makronom.

PRIPREME ZA MITING 19.APRILA U BEOGRADU NAPREDNjACI planiraju da na mitingu koji će biti održan u petak u Beogradu okupe oko 130.000 ljudi. Posebni gosti, prema našim informacijama, biće mađarski šef diplomatije Peter Sijarto i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, kao i heroji sa Košara. Mesto na bini rezervisano je i za grupu Srba sa KiM koji su iz pokrajine krenuli pešice na miting, a u utorak su se iz Ljiga uputuli ka Lajkovcu. Na bini će se verovatno naći i frontmen benda "Riblja čorba" Bora Đorđević. (V. M.)

Vučić, kojeg su u prepunoj velikoj sali Sava centra dočekali višeminutni aplauz, ovacije i dobošari iz Čoke, prisutnima je poručio da ga na razgovorima u glavnom gradu Nemačke ne čeka ništa dobro:

- Jedino očekujem početak zahteva za novi format dijaloga, čiji bi cilj trebalo da bude priznavanje nezavisnosti Kosova, a da Srbija ne dobije ništa. Tražiće da uđemo u razgovore, a da Albanci ne ukinu takse. Ne po cenu koju treba da plati Srbija, nego ja lično, poručujem vam da neću prihvatiti da nastavimo ma kakav razgovor bez ukidanja taksa, ma kakvi pritisci bili - rekao je Vučić, na šta su usledili uzvici prisutnih "Nikada", "Rusija" i skandiranje "Živeo Vučić" i "Aco, Srbine".

Pročitajte još - BAZA SNS VUČIĆU: Hoćemo izbore

Vučić je podsetio da nema toga što Albanci nisu uradili protiv Srba i Srbije - nisu ispunili Briselski sporazum, ni ključnu tačku o formiranju ZSO, uveli su takse suprotno svim međunarodnim zakonima, doneli platformu protiv razgovora kojom Srbija mora da bude ponižena, razorena i da prizna Kosovo, uveli su vojsku ...

- Pola godine čekamo da povuku takse, da se međunarodna zajednica smiluje i zamoli svoje čedo da ih ukine. Ništa se nije dogodilo, naprotiv. Poslednjih nedelja oni dolaze u Beograd i pozivaju me na različite sastanke na kojima insistiraju da mi nešto uradimo da "odobrovoljimo" Albance pa da oni ukinu takse. Onima koji su naučili da me zovu telefonom ako Srbi samo dignu ruke u gard, poručujem - nemojte me zvati, nisam dostupan.

Pročitajte još - VUČIĆ BLIZU ODLUKE: U Srbiji izbori na proleće?

PRETNjE BLOKADAMA NEĆE PROĆI PREDSEDNIK Vučić poručio je da veliki skup u Beogradu, u okviru kampanje "Budućnost Srbije", neće početi sve dok ne budu mogli svi da dođu i da će biti probijena svaka blokada koju najavljuje deo opozicije: - Bando fašistička, fašizam u Srbiji neće proći. Pet meseci ćutimo, trpimo vaša okupljanja. Niko neće zabraniti slobodu kretanja i okupljanja u Srbiji.

Predsednik je istakao da je, kad je govorio da imamo šansu da se izborimo za kompromis, proglašavan za izdajnika i bacana je anatema na njega:

- Danas kompromis više niko i ne nudi - bio je jasan Vučić, i najavio da će uoči Đurđevdana, 6. maja, ako takse ne budu ukinute, izaći sa "merama protiv Prištine", o kojima će biti odlučeno na posebnoj sednici Glavnog odbora naprednjaka.

Tada bi trebalo da bude doneta odluka i o izborima:

- Ako se bude išlo na izbore, cilj je da politički protivnici budu pobeđeni ubedljivije nego ikad.

Vučić je imao jasnu poruku i za rivale, a to je da je "dosta bilo povlačenja pred fašističkim i dvojicom tajkunskih lidera":

- U zahtevima kojima su postavili vlasti nisam video ništa što bi se ticalo boljeg života građana, recimo da plate i penzije budu veće. Ne, tu ima samo ono što je važno za tajkune Đilasa i Šolaka, da mogu da kontrolišu medije. Moj odgovor je da na ulici nećemo da razgovaramo. U ovoj zemlji se poštuje zakon, u parlamentu ste dobrodošli, ali nije Srbija vaša fontana želja i nema ispunjavanja ultimatuma - na šta je Vučić ponovo prekinut skandiranjem "Aco, Srbine".

On je rekao da je morao da se izvinjava mađarskom premijeru Viktoru Orbanu "zbog kretena koje imamo u srpskoj politici", a koji su na mitingu opozicije prošle subote uvredili Mađare u Srbiji.

U Sava centru bio je i predsednikov sin Danilo Vučić Foto N. Fifić

BUĐENjE

VUČIĆ je saborcima poručio da vidi novu energiju u SNS, koja kao da se probudila kao vid revolta i odgovara na nasilje dela opozicije.

- Mnogi su odjednom izašli u prvi plan i počeli da se bore za svoj narod, zemlju i stranku, kao što nikada prethodnih godina nisu činili. Pre toga ni sam nisam mogao da ih dobijem telefonom.