Grupa Srba sa Kosova i Metohije, koja je u petak krenula pešice ka Beogradu, kako bi prisustvovala skupu koji će biti održan 19. aprila u okviru kampanje "Budućnost Srbije", stigla je na Rudnik, gde ih je dočekao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i preneo im poruku podrške građana Beograda i predsednika Aleksandra Vučića.


Đurić je rekao da je na Rudnik došao kako bi Srbima sa KiM, koji pešače četvrti dan, preneo pozdrave građana koji im se dive, a koji će ih, kako kaže, raširenih ruku sačekati u Beogradu 19.aprila na skupu "Za budućnost Srbije".


"Čekamo njih kao kao što čekamo i celu Srbiju koja se bori za budućnost Srbije i koja želi da se o našoj zemlji odlučuje, a ne u stranim ambasadama i drugim centrima moći. Želimo da Srbijom upravljaju oni za koji će se boriti za KiM, za bolju ekonomsku budućnost i snažne i stabilne institucije", naglasio je Đurić.


Zahvalio je Srbima sa KiM koji ulažu ogromnu snagu i energiju da pošalju poruku da se, kaže, svi zajedno u Srbiji složno borimo za bolju.


Kako je rekao, Srbi sa KiM svojim podvigom pokazuju da su spremni da se bore za budućnost Srbije i da ne žele da otadžbinu prepuste onima koji su je razarali i pljačkali u prošlosti i potpuno zanemarili srpske nacionalne i državne interese, posebno na KiM.


"Došao sam da im lično kažem da ih veoma poštujem i da im se divim jer znam da to nije nimalo lako i jednostavno. Prati ih loše vreme, kiša i vetar, svakog dana pređu između 25 i 40 km, danas im je jedna od najtežih deonica", kazao je Đurić.


Nenad Georgijev, jedan od 29 Srba sa KiM koji pešače do Beograda, zahvalio je Đuriću što ih je obišao i dao snagu da nastave put kako bi 19.aprila bili u prestonici na skupu "Za budućnost Srbije".


"Želimo da podržimo predsednika Vučića koji vodi politiku da od Srbije stvori što jaču i ekonomski stabilniju državu i politiku koja je jedini garant opstanka i ostanka Srba na KiM", rekao je Georgijev.


Srbi sa KiM danas su prešli deonicu od Preljina do Rudnika, odakle su nastavili ka LJigu, a kažu da usput nailaze na podršku i gostoprimstvo u mestima kroz koja prolaze.


Dalibor Vukićević iz Leposavića kaže da su svi na broju, da niko nije odustao i da, osim žuljeva, od pešačenja nemaju većih tegoba.


"Naporno je, ali nije neizdrživo. Jedina prepreka nam je kiša, ali imamo kabanice", naveo je Vukućevuć i dodao da su za četiri dana prepešačili oko 140 km.


Zaputili su se peške ka Beogradu jer, kaže, svi veruju u politiku predsdnika Vučića za koju veruju da je najbolja za Srbe na KiM.


"Jedino njemu i u njega verujemo i to nas je ohrabrilo da krenemo", rekao je Vukićević.


Grupa je nastavila ka Ljigu noseći barjake sa zastavama Srbije, a na čelu kolone je transparent sa porukom "Srbi sa KiM za Srbiju i Vučića".


SRBI SA KIM KOJI PEŠKE IDU NA MITING U BEOGRAD STIGLI U GORNjI MILANOVAC


Grupa od 29 Srba sa Kosova, koji peške idu iz opštine Leposavić u Beograd na miting podrške predsedniku Srbije Aleksnadru Vučiću koji je zakazan za 19. april, stigli su u Gornji Milanovac. Na ulazu u Gornji Milanovac, ispred Norveške kuće sačekao ih je predsednik Opštine Dejan Kovačević sa rukovodstvom opštine.

Oni su u nedelju uveče stigli u Preljinu kod Čačka gde ih je sačekao predsednik čačanske skupštine i poverenik Gradske organizacije Srpske napredne stranke Igor Trufunović a jutros su nastavili put.

PROČITAJTE JOŠ - Srbi sa KiM krenuli peške za Beograd na skup Budućnost Srbije /Foto Video/

Ističu da im je cilj da u ponedeljak stignu do Ljiga.

Grupa Srba sa Kosova krenula je pre tri dana iz opštine Leposavić, sa administrativnog prelaza Jarinje peške u Beograd, na miting podrške predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.