IZMEĐU Srbije i Mađarske nema otvorenih pitanja, odnosi dveju susednih zemalja nikad nisu bili bolji, a pred njima su i nove investicije koje će biti u korist narodu sa obe strane državne međe. I zato je došlo vreme da se pripremi sveobuhvatni ugovor o strateškom partnerstvu - zaključak je zajedničke sednice Vlada Srbije i Mađarske, koja je u ponedeljak održana u Subotici.

Od zvaničnika iz Budimpešte stigla je jasna poruka: nastaviće da snažno podržavaju ulazak naše zemlje u EU. A mađarski premijer Viktor Orban objasnio je zašto je i Uniji potrebno da Srbiju što pre primi u svoje članstvo:

- Ako se Srbija ne priključi EU, to će se mnogo odraziti. Ako ne dobijemo nove podsticaje za razvoj, smanjiće se rast u Uniji.

PROČITAJTE JOŠ - Dačić: Mađarska je naš najveći prijatelj u EU

Zahvalivši se mađarskom kolegi na kontinuiranoj i snažnoj podršci evrointegracijama Srbije, na balansiranom stavu prema pitanju KiM, kao i na odnosu prema srpskoj nacionalnoj manjini, premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da takvi odnosi šalju pravu poruku kako treba da izgleda saradnja dve susedne zemlje. Ona je podsetila da je Mađarska bila uzdržana kad se odlučivalo za prijem Kosova u Interpol, a da je glasala za to da prenosna mreža ostane u vlasništvu naše zemlje.

- U aprilu prošle godine otvorili smo granični prelaz Rastina - Bečsent đerđ, ove godine otvorićemo prelaz Rabe - Kibekhaza, a tokom naredne godine radićemo na proširenju graničnog prelaza Horgoš. U martu prošle godine otvorili smo obnovljenu sinagogu u Subotici, a zajedno smo počeli izgradnju pogona za preradu malina i drugog voća u Arilju, investiciju vrednu 7,5 miliona evra - podsetila je Brnabićeva.

Orban je naveo i da je ostao bez daha kada je video kako Srbija napreduje u svojoj borbi sa državnim dugom, te da u tom pogledu Mađarska ima dosta toga da uči od svog suseda. On je naveo i da je kulturna autonomija koju Mađari imaju u Srbiji jedinstvena u celoj Evropi.

SIJARTO: BEZ USPORAVANjA

NE možemo da prihvatimo da EU ne bi trebalo da se proširi pre 2025. i ne možemo da prihvatimo da Evropska komisija veštački usporava integraciju Srbije - rekao je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto, posle susreta sa srpskim ministrima Ivicom Dačićem i Jadrankom Joksimović.


SPORAZUMI

ČLANOVI vlada dveju država potpisali su 11 sporazuma. Osim memoranduma o saradnji srodnih ministarstava, potpisani su i dokumenti o uzajamnom priznavanju diploma, održivom upravljanju prekograničnim vodama, unapređenju železničke linije između Segedina i Subotice, sporazum o zaštiti životne sredine...

Premijerka Brnabić podsetila je da se priprema izgradnja brze pruge između Budimpešte i Beograda, kao i gasovod "Turski tok", koji će prolaziti kroz Bugarsku i Srbiju do Mađarske:

- Već ovog meseca biće izdate dve dozvole za početak radova.

PREMIJER MAĐARSKE O IZJAVI LIDERA PSG: DALI BISMO VAM MAĐARE, ALI IH NEMAMO DOVOLjNO NI KOD KUĆE

IZJAVU Sergeja Trifunovića na subotnjem mitingu dela opozicije u Beogradu, o "naseljavanju Mađara" komentarisao je premijer Mađarske Viktor Orban koji je ocenio da je reč o jednoj sasvim neuspešnoj izjavi opozicije u Srbiji.

On je potvrdio da je čuo i spornu izjavu i Vučićevo izvinjenje i kazao:

- Ima tu nekih političara u opoziciji koji se plaše da će Mađari u velikom broju da se dosele ovde. Krenuo bih sa šalom: dali bismo mi Mađare, ali nemamo ih dovoljno ni kod kuće. (V.N.)