SAVEZ za Srbiju i protesti koje organizuju u Srbiji su šansa Ramušu Haradinaju i Hašimu Tačiju da dobiju priznanje nezavisnosti Kosova u administrativnim granicama, izjavio je danas predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

"SzS je njihova šansa, mnogima u regionu ne odgovara da Srbija bude subjekat, a ne objekat na međunarodnom planu, da joj se ne diktira, da može da se bori za svoje interese, Srbija koja je stvorila prostor da ne izgubi u potpunosti Kosmet, nego da pokuša da postigne komporomisno rešenje, politički stabilna, koja ekonomski napreduje", rekao je Drecun na Tv Pink odgovarajući na pitanje zašto je jučerašnji protest dobio podršku u zemljama regiona, a posebno od Ramuša Haradinaja.

Kako je naveo Drecun, Albanci žele samo jedno, a to je da u Srbiji na vlasti bude neko ko će ih priznati kao nezavisnu državu u ovim administrativnim granicama koje bi oni da pretvore u granice "velike Albanije".

"Oni koji dobijaju podršku Haradinaja, Tačija, ne dobijaju je zato što to ne bi uradili, već zato što se od njih očekuje da bi to uradili", kazao je Drecun.

Navodeći da u regionu od SzS očekuju tako nešto, Drecun je kazao da se oni "kobajagi bore protiv izdaje Kosova od strane aktuelne vlasti, koja pokušava da spreči i umanji štetu" koju su naneli Vuk Jeremić i Boris Tadić sa postavljanjem katastrofalnog pitanja Međunarodnom sudu pravde, premeštanjem pitanjA Kosmeta u EU iz UN...

PROČITAJTE JOŠ - Drecun: Kfor reaguje kada Srbi mirno protestuju, ali ne i kada ROSU upada u njihove kuće

"Oni imaju vezu sa Haradinajem i sada im na protest dolazi čovek koji kaže da je bio na Košarama i podržava takve. Pitam se kako može da podržava one koji su ih godinama predstavljali kao zločince i sudili njihovim komandantima", ističe Drecun.

On dodaje da dok su se Balša Božović i Aleksandra Jerkov obračunavali sa policijom u Skupštini, koja je bila tu da zaštiti instituciju od nasilja, oni su se ispred obračunavali sa mrtvim pripadnicima sa Košara.

Kako kaže, prisutni na protestu su bacili fotografije nastradalih Srba na Kosmetu i na Košarama koje je postavilo Udruženje porodica kidnapovanih, nestalih i ubijenih na KiM, među kojima su i fotografije mrtve dece.

"Tog koji je govorio o Košarama pitam da li zna šta se dogodilo sa fotografijama njegovih mrtvih saboraca koje je postavilo Udruženje - pobacali su ih dole, jer su im smetale. To je njihov moral i poštovanje naših žrtava. To je cinizam, glumatanje SzS, baš ih briga za junake sa Košara, za mrtvu decu", rekao je.

Drecun navodi i da smo na jučerašnjem skupu dobili heroja i objašnjava kako je sišao među demonstrante da bi video koliko ih ima, kada ga je pozvao jedan od prisutnih, koji je u jednoj ruci držao trobojku, a u drugoj transparent na kojem je pisalo:

"Ja sam Janićijević Zoran iz Paraćina i došao sam da branim životom institucije i predsednika, potrebno nam je jedinstvo, malo strpljenja, izbora će biti za par meseci, vlast se dobija na izborima, sa mnom su i moja deca i unuci".

PROČITAJTE JOŠ - Poruka sa protesta: Zahtevaju komisiju za izbore

Govoreći o prisutnima na protestu i osvrćući se na izveštavanje pojedinih medija da je na protestu bilo desetine hiljada građana, Drecun kaže da ih nije video u tolikom broju, kao i da je snimak dronom pokazao koliko ih ima.

"Nema šta da pričamo o broju prisutnih, ako imate pet miliona pristalica sačekajte izbore i gotovo", rekao je Drecun.