BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da odluku o tome da li će se neki skup održati ili ne donosi policijska uprava za grad Beograd, a da se mnogi iz Saveza za Srbiju veoma često oglušuju o Zakon o prijavljivanju javnih skupova.

''Čelnici SzS često zaboravljaju da postoji zakon koji obavezuje svakoga ko želi da održi javni skup. Oni taj zakon ne poštuju, pojavljuju se i organizuju skupove koje niko ne prijavljuje'', rekao je Stefanović gostujujući u Nacionalnom dnevniku TV Pink.

Ministar Stefanović je naveo da lideri SzS pokušavaju da izvrdaju i odredbe, kao što je odredba o spontanom okupljanju, dok su, s druge strane, pozivali ljude preko društvenih mreža da dođu na proteste.

PROČITAJTE JOŠ - Predsednik Srbije: Skup 19. aprila najveći u poslednjih 50 godina

''Nema spontanosti, ako neko nešto organizuje. Dolazimo do situacije da neko sebi dozvoljava da nasilje postane ključni deo njegove politike, ukoliko te politike uopšte ima'', ocenio je Stefanović.

Naglasio je da ne možete upasti u jednu televiziju i onda danima svima objašnjavati kako je to normalno. ''To ne mogu da prihvatim i ne mogu da prihvatim da oni sebi dozvoljavaju ovako nešto, a onda da svima drže lekcije, kako smo mi vlada u kojoj se vrši pritisak na medije, a onda oni prete'', rekao je on.

Izrazio je zabrinutost zbog porasta agresije i nasilja koji se, kako kaže, manifestuju od strane političkih lidera SzS koji stoje iza protesta i dodao da se zna ko su oni. Kazao je da su Dragan Đilas i Boško Obradović kolovođe i organizatori protesta koji za sebe govore da su borci za slobodu govora i medija. ''Nažalost, jedina stvar koju smo molili da ne bude nasilja, a ni to nisu uspeli da urade. Uvek usmeravaju pretnje, a završavalo se i fizičkim nasiljem nekoliko puta. I na kraju su ključne žrtve bili saobraćajni znaci'', rekao je on.

Dodao je da su lideri SzS spremni da Srbiju, sa malim brojem ljudi na ulici, predstave kao zemlju sa velikim problemima u kojoj se nešto užasno dešava da bi se, kaže, vratili na vlast po svaku cenu.

Ministar je prokomentarisao i odluku policijske uprave za grad Beograd da se zabrani skup "Stop violence, just love" u organizaciji direktora "Pink internešnel kompani" Željka Mitrovića, koji je bio najavljivan za subotu, 13. aprila, izražavajući uverenje da su profesionalci u policiji doneli dobru odluku.

''I to ne zato što mislim da je Mitrović hteo da napravi nešto čime bi se stvorio problem, već zato što mislim da bi to moglo da podigne tenzije. Naš posao je, bez obzira na volje i želje, da spuštamo tenzije. Mislim da je ovo bila dobra odluka'''', rekao je Stefanović.

Primetio je da, za razliku od Mitrovića koji je uredno podneo zahtev za održavanje skupa, postoje slučajevi, kao što je upad u RTS, kada su se lideri SzS oglušili na zakon koji ovo predviđa.