DEO poslanika opozicionih stranaka mogao bi da u subotu, posle protesta opozicije u Beogradu, ostane u prostorijama Narodne skupštine i započne protest nalik onome koji je 2011. godine organizovao tadašnji lider SNS Tomislav Nikolić.

Ovo je, prema našim informacijama, jedna od opcija koje se razmatraju za 13. april, za kada je SzS zakazao skup ispred Skupštine. Konačan dogovor o načinu na koji će se protest usmeriti posle okupljanja u subotu još nije postignut. Razmatra se i predlog Zorana Živkovića (Nova) da demonstranti "kampuju" ispred Skupštine do 9. maja, dok ima i onih koji smatraju da bi posle subotnjeg okupljanja trebalo da se raziđu i nastave sa protestima i ad-hok okupljanjima kao i do sada.

Opciju sa "kampovanjem" deo opozicionara smatra lošijim izborom, kako zbog toga što je organizaciono zahtevna, tako i zbog činjenice da će se, nedelju dana kasnije, na istom mestu održati miting SNS, pa bi ostanak ispred zdanja parlamenta bio bezbednosno rizičan.


PROČITAJTE JOŠ: Vlast i opozicija u nečemu saglasni: Državnog udara neće biti!

Lider Dveri i predsedavajući SzS Boško Obradović rekao je u sredu da će okupljanje u Beogradu biti "kruna" dosadašnjih protesta:

- To će biti miran, nenasilan skup, ali čvrsto ostajemo u našim zahtevima, kao što su fer izbori i slobodni mediji.

Dok se u taboru opozicije premišljaju koji metod da upotrebe, austrijska kompanija "Štrabag", koja izvodi radove na rekonstrukciji Trga republike u Beogradu, dostavila je zahtev Gradu za naknadu štete.

- Ona je nastala kada je grupa huligana predvođena Markom Bastaćem i Brankom Miljušem upala na gradilište i sprečavala radnike da rade. Iznos štete je 846.616,10 dinara. Nije pošteno da je plate građani Beograda. Podnećemo tužbu za naknadu štete protiv Bastaća, Miljuša i N.N. lica - napisao je na fejsbuk-profilu Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

Inače, policija je u sredu zabranila skup u organizaciji direktora televizije Pink Željka Mitrovića, koji je onprijavio za subotu ispred Skupštine. Planirao je da kamionom prati demonstrante iz SzS i pušta muziku.