Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać i predstavnici Saveza za Srbiju ponovo su se u utorak pojavili na gradilištu u centru grada u znak protesta zbog navodno štetnih gradskih projekata, a iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda kažu da su radnici zbog toga morali da prekinu radove.

Direkcija istovremeno poziva nadležne organe da omoguće da se radovi izvode normalno, prema planu.

Bastać i predstavnici SzS ovoga puta nisu izvodili nikakav performans već su se obraćali radnicima, i ponavljali tvrdnje da su gradski projekti štetni i da ugrožavaju kvalitet života građana u centru grada.

Vršilac dužnosti direktora Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Dušica Anđelković kaže da "nasilnici" Dragana Đilasa ne samo da prekidaju radove na rekonstrukciji Trga Republike, već i maltretiraju građane Beograda i uništavaju grad.

Pročitajte još - ANĐELKOVIĆ POSLE HAOSA NA TRGU REPUBLIKE: Ovako nešto nije se desilo za skoro 50 godina! Direktor Štrabaga kaže da ovakvo huliganstvo nije doživeo!

Ona je podsetila da su, prema projektu, radovi na Trgu Republike trebalo da budu završeni 15. novembra.

"Mi smo učinili veliki napor sa izvođačem da se rokovi za završetak svih radova skrate na 1. septembar kako bi sve bilo završeno do početka školske godine", istakla je Anđelković i dodala da je izvođač radova, austrijska kompanija "Štrabag", pristala da radi u dve smene, od 6 do 22 sata.

Kako je rekla, "umesto svi da ulože napore da se radovi završe do 1. septembra i da Beograd dobije rekonstruisan centralni trg, grupa huligana predvođena Draganom Đilasom ometa radove, preti radnicima i uništava imovinu grada".

Navela je da građani treba da znaju da Đilas na ovaj način produžava radove i posle 1. septembra i da mu je to, kako smatra, očigledno cilj kako bi izazovao haos na ulicama Beograda.

"Ne može 20 huligana da maltretira čitav grad. Dragan Đilas će lično biti odgovoran zato što će radovi na Trgu Republike da traju i posle 1. septembra", zaključila je Anđelković.

Bastać je ranije danas za N1 televiziju rekao da će na gradilište dolaziti sve dok se ne omogući da se na referendumu građani izjasne o radovima u centru grada.

Kompanija "Štrabag" je u ponedeljak u saradnji sa Direkcijom za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, a u cilju zaštite radnika i opreme, na dva mesta oko gradilišta na Trgu republike postavila betonske zapreke pored klasičnih zaštitnih ograda koje su predstavnici SzS odatle uklanjali u dva navrata.

Po dve betonske zapreke postavljene su u Kolarčevoj ulici i na uglu Makedonske i Dečanske ulice.

Pročitajte još - OŠTAR ODGOVOR VANDALIMA IZ SzS: Slede prijave i naplata štete

Predstavnici SzS su tokom protesta "1 od 5 miliona" u dva navrata ranije odnosili zaštitne ograde sa tog gradilišta.

Prvi put su ogradu odneli ispred Regulatornog tela za elektronske medije, a drugi put ispred Skupštine grada, ali su ograde vraćene.

Gradski čelnici su najavili da će biti podnete prekršajne i krivične prijave protiv organizatora protesta, kao i protiv svih koji su zabeleženi na video kamerama da uništavaju imovinu Beograda, navodeći da je šteta koja je tom prilikom nastala procenjena na nekoliko desetina hiljada evra.