PARIZ - OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"


USLOVLjAVANjE pristupanja Srbije Evropskoj uniji sklapanjem sporazuma s Prištinom velika je greška, upozorio je u Evropskom parlamentu poslanik i član Komisije za stabilizaciju i pridruživanje sa našom zemljom Žak Kolombje iz francuske stranke Nacionalno okupljanje i grupe "Evropa, nacija i sloboda".

- Kosovo je veliki neuspeh Brisela. Apsolutno se protivim nezavisnosti ove srpske pokrajine. Ne samo zato što je Francuska istorijski prijatelj Srbije, već i zbog toga što je u slučaju Kosova učinjen neprihvatljiv presedan. EU, ali ni bilo ko drugi, nema pravo da se meša u unutrašnje funkcionisanje suverenih zemalja. Srbija ima integritet na celoj svojoj teritoriji, uključujući i Kosovo. To je principijelni stav. Isto tako, na primer, mislim i o Kataloniji u odnosu na Španiju - ističe Kolombje u razgovoru za "Novosti".

* Zašto EU nema istu poziciju u ova dva slučaja?

- Da bi se usaglasila sa SAD. Francuska je, nažalost, bila deo tog savezništva, koje se ogledalo u skandaloznom bombardovanju osiromašenim uranijumom. Veliki broj ljudi zbog toga je oboleo. Kao Francuz, nisam ponosan zbog toga što je moja zemlja u tome učestvovala.

* Od Srbije traže da postigne sporazum sa teritorijom koju ne priznaju ni neke članice EU?

- U tome je sav apsurd. To pokazuje želju tehnokrata iz Brisela da se Kosovo prizna kao nezavisna država, protiv želje građana Srbije, ali i svojih članica. Pet zemalja niti je priznalo, niti će priznati Prištinu.

PROČITAJTE I: Francuske stranke nas neće u EU, tvrde da sad nije vreme


* Da li je fer da se samo Srbiji nameću obaveze kroz poglavlje 35?

- Pritisak na Srbiju se odvija i tako što se traže ravnopravni pregovori između države i Pokrajine, kao da se radi o dve zemlje. To je ucena. EU se na kraju, kroz nekoliko godina, kada dođe vreme za prijem Srbije u članstvo, neće ustručavati da otvoreno zatraži od Beograda da prizna nezavisno Kosovo kao uslov za prijem.

* Može li, ipak, da se postigne dogovor sa Prištinom?

- Ne verujem. Ne postoji iskrena želja Prištine da vodi dijalog. Uspostavljanje stoprocentnih taksa i veoma opasno transformisanje bezbednosnih snaga u vojsku na to jasno ukazuju. Dok na Kosovu ne pokažu spremnost da istinski razgovaraju, od dijaloga neće biti ništa.

* Šta je rešenje za Kosovo?

- To je teritorija na kojoj mafija ima jak uticaj, a ne treba zaboraviti ni da su OVK čak i SAD smatrale terorističkom strukturom. EU neprestano podseća na opšti princip ljudskih prava. Zašto, onda, ne obraća pažnju na društvenu, etničku i versku diskriminaciju prema Srbima na Kosovu? Mogu samo da konstatujem da je Kosovo srpska pokrajina i da podržavam suverenitet Srbije. Katalonija, koju sam pomenuo, jedan je od primera široke autonomije. Ali pokrajine moraju da poštuju zakone zemlje čiji su deo.

PROČITAJTE I: Srbija dragocen partner, Češka podržava njen ulazak u EU

* Glasali ste u EP i protiv ukidanja viza Prištini?

- To je etapa ka priključenju Kosova EU. Glasao sam protiv, jer smatram da Kosovo nije država. Kao političar, ali i kao pravnik, smatram da ta procedura, jednostavno, nije pravno održiva.

EVROPA NE ŠTITI NARODE, VEĆ BANKE

* DA LI će EU preživeti?

- Sve ukazuje na veliki talas evroskeptika na predstojećim izborima za EP. Mi smo za Evropu nacija, sa svim njihovim razlikama i kulturama. Protiv smo tehnokratske strukture koju predstavlja današnja EU. Unija može da preživi, ali u drugoj formi. Današnja Evropa ne štiti narode, nego banke.