PRIŠTINA - Nesprovođenje dogovorenih odluka od strane kosovskih institucija, zastupljenost i zapošljavanje nevećinskih naroda u institucijama ali i zastoj u dijalogu između Beograda i Prištine zbog uvođenja taksi na uvoz robe iz centralne Srbije i BiH, problem uzurpirane imovine kao i drugi problemi koji stoje na putu povratka raseljenih lica bile su glavne teme sastanka Dalibora Jevtića, potpredsednika kosovske Vlade i ministra za zajednice i povratak u ostavci sa visokim komesarom za nacionalne manjine OEBS-a, Lambertom Zanijerijem i ambasadorom OEBS-a na Kosovu Jan Bratuom.

Naime, tom prilikom ministar Jevtić je istakao nadu da će se u narednom periodu desiti pozitivni pomaci oko rešavanja ključnih stvari i kao i da će se dati šansa dijalogu.

- Kada je u pitanju povratak raseljenih, u nekim opštnama na Kosovu povratnici čak i ne mogu da posete svoja imanja i kuće. Takođe je u ovom čitavom procesu veliki problem je i uzurpirana imovina, tako da ukoliko se na ozbiljan način ne pristupi rešavanju ovog problema, nećemo imati ni ozbiljnijih pomaka kada je reč o povratku. Jer, nisu dovoljne samo reči, koje slušamo već dve decenije, već su nam potrebni mehanizmi koji će institucije naterati da rade svoj posao kada je o ljudskim pravima na Kosovu reč – ukazao je Dalior Jevtić napominjući da je poslednji izveštaj Stejt departmenta vrlo jasno ukazao na probleme ali da je suštinsko pitanje kada i kako će institucije na Kosovu krenuti u rešavanje istih.

PROČITAJTE JOŠ - Vučić o stavu Nemačke prema KiM: Znam šta oni hoće, oni znaju šta mi hoćemo...

Istovrmeno, nekadašnji šef Unmika na KiM a sada predstavnik Oebsa,Lamberto Zanijer se složio da postoje problemi i da se oni moraju rešavati kroz dijalog na svim nivoima između dva naroda na Kosovu. Istakao je da će ukazati na probleme koje Srbi na Kosovu imaju i tokom sastanaka koje bude imao i sa ostalim zvaničnicima i rekao da smatra da je potrebno veće učešće nevećisnkih naroda u instituciajama na Kosovu.