MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"


AMERIKANCI su stali na stranu albanskih terorista i bombardovali su Jugoslaviju, ne da bi, kako su tvrdili, sprečili humanitarnu katastrofu, nego da bi kaznili neposlušne Srbe. Jugoslavija im se nije uklapala u koncepciju jednopolarnog sveta, gde svi moraju da slušaju "jednog gazdu" iz Vašingtona. Demonizacija Srba kao naroda i predsednika Miloševića bila je u funkciji opravdavanja divljačkog bombardovanja civilnih objekata.

Ovako, u ekskluzivnom intervjuu za "Novosti", govori penzionisani general-pukovnik Leonid Grigorijevič Ivašov (75), bivši rukovodilac Glavne uprave za međunarodnu saradnju ruskog generalštaba, a sada najugledniji moskovski geopolitičar, profesor na Moskovskom institutu međunarodnih odnosa, na kojem se obrazuju ruske diplomate.

- Neposlušne Srbe Amerikanci i saveznici hteli su da stave u svojevrsni logor, da ih politički i ekonomski izoluju i, na kraju, fizički unište. Zato je ta moćna propaganda najvećih zapadnih medija stvorila sliku da su Albanci stradalnici. Trebalo je dosta vremena da prođe da bi na Zapadu shvatili kako su mnoge reportaže o tobožnjim stradanjima Albanaca na Kosovu bile dobro izrežirane - ističe general Ivašov.


PROČITAJTE I: SRBIJA JE SVOJ ČAMAC UVEK VEZIVALA ZA VELIKI RUSKI BROD: Šest miliona evra za oslikavanje oltara Hrama Svetog Save


* Mnogi aktuelni albanski lideri najpre su bili na američkom spisku terorista, a potom postali njihovi saveznici.

- Tačno je da su Amerikanci za glavne saveznike u ratu protiv Srba angažovali narko-trgovce i razne kriminalce. Američkom rukovodstvu je bilo važno da stvori jedinice koje hoće da ratuju, i dobro su mu došli razni Tačiji i Haradinaji, koji su najpre za njih bili teroristi. Pentagon je planirao i kopnenu operaciju na Kosovu i Metohiji 1999, ali je imao problem da na to nagovori svoje saveznike. Dva su razloga za to: znali su da će ih dočekati spremna i motivisana srpska vojska i da će žrtava biti mnogo. Američki saveznici nisu bili spremni da ginu u ratu za Kosovo. Zbog toga se NATO i odlučio za danonoćno bombardovanje ne samo vojnih već i civilnih ciljeva, a hteli su da se ratosiljaju "starih" bombi.

* Amerikanci sada javno kritikuju rukovodstvo Albanaca na Kosovu zbog korupcije i kršenja prava manjina. Otkud to?

- Prvo su demonizovali Srbe, mada su znali za albanske teroriste i njihove zločine. Sada, kada je na Kosovu i Metohiji ostao mali broj Srba, a teroristi na vlasti u Prištini obavili posao, Amerika počinje da menja retoriku. To nikoga ne treba da čudi. Vašingtonu ti banditi više nisu potrebni, i sada će pokušati da nađu "pogodnije i civilizovanije Albance" da rukovode lažnom državom. Beograd, svakako, ne bi trebalo da nasedne na ove "kadrovske promene" u Prištini i pomisli da će se situacija na Kosovu i Metohiji promeniti. Verujem da su srpski političari svesni toga da im "šargarepa" koju nude iz Vašingtona ne donosi ništa osim praznih obećanja, jer će se Albanci i dalje ponašati onako kako su im već dozvolili njihovi mentori iz SAD.

ČERNOMIRDIN General Ivašov će biti zapamćen i po tome što se žestoko sukobljavao sa Viktorom Černomirdinom, koji je kao specijalni predstavnik Jeljcina dolazio da nagovara Slobodana Miloševića da potpiše Ahtisarijev predlog koji je značio kapitulaciju. Ivašov je upozoravao da ako ne bude srpske vojske na Kosovu, Beograd neće imati nikakvu kontrolu i izgubiće tu pokrajinu.

* Hoće li Albanci stvoriti svoju vojsku na Kosovu, uprkos protivljenju jednog broja zemalja u Evropi?

- Evropa je postala bezvoljna i svoje interese slabo štiti. Većina evropskih zemalja ne želi da se suprotstavlja Vašingtonu. Ako Amerikanci smatraju da Albanci na Kosovu treba da imaju vojsku, u Evropi će im se malo ko suprotstaviti. Amerikanci gledaju samo svoje interese, maskirajući sve to pričama o demokratiji i slobodama. Oni su napravili bazu "Bondstil" na Kosovu, koja ne potpada ni pod kakvu kontrolu i međunarodne dogovore. Marionetska vlast u Prištini činiće ono što im se bude naređivalo iz Vašingtona, inače slede kazne. One mogu biti i u vidu smenjivanja aktuelnih albanskih funkcionera, jer o tim banditima Amerika ima dovoljno kompromitujućeg materijala.

* Da li će se zapadna Evropa suprotstavljati stvaranju "velike Albanije" ili sve zavisi od volje Vašingtona?

- Većina evropskih zemalja biće protiv promena granica. Evropljanima sigurno nije u interesu da se stvori velika islamska država. Međutim, Evropa je slaba i nije spremna da se energično suprotstavi planovima SAD. Dakle, od interesa Vašingtona zavise i izgledi da se stvori "velika Albanija".


Ivašov sa našim dopisnikom iz Moskve


* Vi ste bili uključeni u desant ruskih specijalaca na aerodrom u Prištini, o čemu je sada snimljen i film. Ima li istine u pričama da je u tome učestvovao i Putin?

- Direktno u akciji aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin nije učestvovao. Mi smo dozvolu za akciju dobili od tadašnjeg predsednika Jeljcina. Ali kad je već akcija izvedena, Putin, koji je u to vreme rukovodio Savetom bezbednosti Rusije, to je podržao. Tek kasnije, u junu 2001, kao predsednik Rusije, posetio je naše vojnike na Kosovu, na aerodromu Slatina.

* Koju su pouku izvukli Rusi iz agresije NATO na SR Jugoslaviju?

- Srbima veliko hvala što su otreznili nas Ruse i oslobodili nas svih zabluda, pogotovo onog dela koji je verovao u dobre namere Amerikanaca. Srbija je svima pokazala kako se jedna mala zemlja i junački narod bore da sačuvaju teritoriju i dostojanstvo. Znam da je dosta onih koji smatraju kako su Srbi poraženi i da plaćaju visoku cenu. Ali, tek istorija može da oceni pravi rezultat agresije na Srbiju. Optuživati rukovodstvo Srbije da nije znalo kako da izbegne rat nije korektno, jer su Amerikanci taj rat nametnuli Srbima, želeći da ih ponize pred svetom. Zahvaljujući lekciji koju smo naučili od Srba, danas je Krim sastavni deo Rusije.

JELjCIN BIO IZDAJNIK * A Medlin Olbrajt je od Jeljcina tražila da vas smeni zbog toga što ste govorili da Rusija treba da pomogne Srbima? - Veliki broj generala i oficira bio je za to da se pomogne braći Srbima, tradicionalnim saveznicima. Ali predsednik Jeljcin i njegovo okruženje poneli su se kukavički i izdajnički. Nas koji sve to znamo nisu iznenadili nedavno objavljeni stenogrami telefonskih razgovora predsednika Klintona sa Jeljcinom. Iz njih se vidi da je Jeljcin bio spreman da žrtvuje Miloševića jer ga je Klinton uverio da sva zla počinju od njega. Na našu žalost, u to vreme Jeljcin je bio ili bolestan ili pijan i slabo je štitio interese Rusije.

PROČITAJTE I: NATO i SAD morali bi da imaju veći osećaj stida prema Srbiji


* Da li se slažete da su odnosi Srbije i Rusije sve jači i bolji?

- Nikada nisam sumnjao u prijateljstvo sa Srbima. U vašoj zemlji imam mnogo dobrih prijatelja. I ja sam znao da Srbi neće uvesti sankcije Rusiji posle povratka Krima matici, uprkos pritiscima Zapada. Taj stav Srba ruski narod će pamtiti, a oni političari iz Jeljcinovog okruženja će se stideti što su se svojevremeno pridružili sankcijama protiv Srbije.S-300 NE BI SPREČIO BOMBE

* A U Srbiji se pred početak bombardovanja mnogo govorilo o tome da li će nam Rusi dati sisteme S-300.

- Da smo mi generali odlučivali, rado bismo pomogli braći Srbima. Ali vojska se ne bavi politikom i trgovinom oružjem. Bilo je pregovora, ali se zakasnilo, jer su Jugoslaviji već uvedene sankcije, za koje je, nažalost, glasalo i tadašnje rukovodstvo Rusije. Generali su u to vreme računali da bi sistemi S-300 mogli da obore dvadesetak aviona NATO, što bi otreznilo agresore. Međutim, Amerikanci su gađali velikim brojem raketa i nekoliko sistema S-300 fizički ne bi mogalo da ih zaustavi. Bio je to apsolutno neravnopravan rat, jer je NATO bio superioran u vazduhu.