Komesar za pristupne pregovore Johanes Han i šefica EU diplomatije Federika Mogerini ocenjuju da je EU fokusirana i na pravi način angažovanja na jačanje vladavinu prava i demokratije na Zapadnom Balkanu. Oni su time odbacili navode albanskih medija da Brisel toleriše nazadovanje u oblasti vladavine prava i demokratije zarad stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Učiniću sve da odbranim pravo na slobodu izražavanja i pravo na demonstriranje i izražavanje zabrinutosti i stavova, ali osuđujem bilo kakav oblik nasilja,” poručio je Johanes Han.

Komesar za pregovore o pristupanju kaže da EU podržava jačanje demokratije na Zapadnom Balkanu prvenstveno kroz jačanje demokratskih struktura i stabilnost. Han je dodao da EU nije sudija koji treba da odluči ”ko je dobar, a ko ne.”

Pročitajte još - Zvaničnik EU o taksama: Mogerini i Han ne ”udaraju šakom o sto”, ali se pritisak nastavlja

Oni koji od nas traže da negde obezbedimo vladavinu prava su isti oni koji veruju da mi možemo ući kao vojna sila, izbaciti trenutnu vlast i zameniti je drugima. To nije naše razumevanje vladavine prava, demokratije i transprentnosti”, kaže Han.

Evropski komesar je naglasio da političke promene moraju biti zasnovane na demokratskim procesima, izborima koji su slobodni, fer, nezavisni i transparentni.

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini takođe je odbacila je novinarsku konstatciju da EU toleriše nazadovanje vladavine prava na Zapadnom Balkanu.

Nisam zabrinuta zbog optužbi da ne reagujemo na kršenje vladavine prava u zemljam Zapadnog Balkana. Postoji specijalni fokus EU na borbu protiv korupcije, vladavinu prava i odgovarajuće okruženje za civilno društvo i to u svim zemljma, a pogotovo u našem regionu. Ne postoji ništa za šta mogu da nas optuže na u toj oblasti”, ocenila je Mogerini.

Pročitajte još - Mustafa: Takse donele pobedu Srbiji, Haradinajeva vlada odgovorna

Ona je naglasila da je EU češće optuživana da je ”previše stroga” kada je reč o principima i vrednostima vladavine prava i demokratije.

To radimo ne samo zato što verujemo u te vrednosti i principe, već zato što znamo da je jedini način za stabilizaciju institucija i društva investiranje u puno angažovanje civilnog društva i punu primenu vladavine prava”, kaže Mogerini.